Maria del Mar Bonet i Cesk Freixas al festival Camallera Cançó d'Autor

En la seva cinquena edició, el certamen vol convertir-se en una "alternativa" cultural d'estiu centrat en la paraula i el pensament

El festival Camallera Cançó d'Autor, a l'Alt Empordà, arriba a la cinquena edició i ho fa amb un cartell que inclou noms com Maria del Mar Bonet, que farà el concert inaugural, Cesk Freixas & Pau Alabajos, Dani Flaco i Joanjo Bosk, entre d'altres. També inclou xerrades i col·loquis on es debatran temes com ara el dret a decidir o projectes com el de Som Energia.

El festival, que començarà el 9 i s'allargarà fins al 15 d'agost, vol ser una "alternativa" cultural d'estiu que posarà el focus a la paraula i el pensament, segons el seu director, Pere Camps, que ha reivindicat el mes d'agost com a una "altra manera de viure l'estiu" lluny del missatge predominant de "desconnexió". La cantant mallorquina Maria del Mar Bonet obrirà una nova edició el pròxim 9 d'agost en un concert a la plaça Feliu on oferirà un repertori amb cançons i poesia de la mediterrània acompanyada de Lautaro Roas a la guitarra, bouzouki, xarango i arpa.

Per la seva banda, el cantautor de Bellvitge Dani Flaco -un dels músics més veterans del festival Camallera Cançó d'Autor- interpretarà els temes del seu nou treball, 'Cada vez más flaco', que estrenarà el novembre. En clau de poesia, el barceloní Enric Hernàez musicarà poemes d'autors catalans i occitans i també presentarà temes inèdits que ha escrit en els últims tres anys. I ho farà amb la col·laboració del poeta i novel·lista, David Castillo, que prèviament haurà ofert un recital poètic.

Destaca també l'actuació de Mercè Poch i Olga Falgueras que interpretaran cançons antigues recopilades i harmonitzades per Federico García Lorca. Prèviament, a les set de la tarda, a la casa de Cultura es projectarà una part del documental 'No oblidem!', un recital d'homenatge a les persones represaliades pel franquisme que es va fer l'any 2002 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Hi participarà també Enric Cama com a membre de l'Associació Catalana d'expresos polítics.

Cesk Freixas i Pau Alabajos coincidiran de nou en un mateix escenari amb una selecció de cançons dels seus darrers discos així com versions d'artistes de referència. Serà el 13 d'agost i anirà precedit per la presentació Anuari Mèdia.cat-Els silencis mediàtics del 2012 amb el periodista Roger Palà.

En un format més místic, Burruezo & Bohèmia Camerata Trio oferiran un espectacle cantat en diferents llengües -català, castellà antic, llatí, àrab clàssic, etc- amb versos inspirats en poetes del món medieval de les tres religions abrahàmiques, com ara San Juan de la Cruz i Ibn Al-Arabi de Múrcia.

El concert de cloenda anirà a càrrec del cantant i músic empordanès Joanjo Bosk que ha dedicat el seu últim disc als refugiats republicans del 1939 i a Elisabeth Eidenbenz, principal impulsora de la Maternitat d'Elna a la Catalunya del Nord. Segons ha explicat, aquest treball és una manera de retornar el "deute" que les noves generacions tenen amb aquells gent que "ho va donar tot per aconseguir un món i un país millor". "No està fet des de la visió de la nostàlgia sinó partint del passat per construir un futur més revolucionari", ha afegit.

Un festival alternatiu per "pensar"

El Camallera Cançó d'Autor vol ser una "república de les paraules d'estiu", tal com anuncia el seu nom complet. En la seva cinquena edició, continua amb la intenció de convertir-se en una alternativa a l'"hegemonia cultural d'estiu" que hi ha en terres gironines, segons paraules del seu impulsor i també director del festival BarnaSants de Cançó d'Autor, Pere Camps. "Des de la modèstia i la cooperació, volem que sigui una proposta diferent a la que marquen els grans festival d'estiu, consumistes i absolutament insostenibles, encapçalades per Peralada i Cap Roig".

I ho pretén fer amb una programació de "proximitat" i focalitzant en la paraula "musicada i debatuda", és a dir, la cançó d'autor i les conferències que les acompanyen. En aquest sentit, Camps ha reivindicat la necessitat de "fer pensar el cervell perquè no es rovelli" en una època, l'estiu on predominen els missatges de "desconnexió". En aquesta línia, enguany s'ha programat un debat, titulat 'El dret a decidir, un dret democràtic', que comptarà amb la participació de diferents polítics. Ja estan confirmats els noms de la diputada Anna Simó (ERC), Dolors Camats (ICV), Fabián Mohedano com a membre de la direcció del PSC i representants de la CUP i CiU. També es faran dues xerrades sobre el projecte Som Energia i la banca ètica FIARE.

Les entrades pels concerts valen 10 euros i hi ha l'opció d'adquirir un abonament per 50 euros per totes les actuacions. El pressupost d'enguany no arriba als 20.000 euros i ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies i la Casa de Cultura d'aquest municipi format per tres pobles. L'any passat, el festival va tenir una assistència als concerts d'uns 1.400 espectadors. Aquesta edició es farà des del 9 fins al 15 d'agost.