L'Ajuntament de Banyoles surt en defensa de la Creu Roja del Pla de l'Estany

L'alcalde nega que hi hagi hagut irregularitats en la gestió de la subvenció per part de l'entitat

Poques hores després de transcendir públicament l'existència de dos informes tècnics de l'Àrea d'Acció Social de l'Ajuntament de Banyoles que posaven al descobert irregularitats econòmiques a la Creu Roja del Pla de l'Estany durant la presidència de Joaquim Homs, actualment imputat per presumptes abusos sexuals a nois immigrants, el consistori ha defensat la "bona feina" feta per aquesta entitat. L'Ajuntament té signat un conveni segons el qual Creu Roja s'encarrega de tasques com ara el servei de socorrisme a la Caseta de Fusta de l'estany, l'única zona pública de bany gratuïta, i els serveis preventius amb ambulància durant competicions esportives, festes o actes socials, entre d'altres.

L'alcalde, Miquel Noguer, ha subratllat que el consistori "no fiscalitza" l'entitat sinó que el que fa és comprovar que es compleixin els objectius del conveni. "Si no s'haguessis complert, no s'hauria pagat el pagament (de la subvenció)", ha afegit. També ha tret importància al fet que aquesta entitat no justifiqués correctament les activitats tot dient que "hi ha molta gent que treballa en entitats sense ànim de lucre que no saben com s'ha de fer exactament" i ha afegit que tant els serveis econòmics com des d'Intervenció han explicat a Creu Roja "com s'han de presentar les coses". En aquest sentit, ha dit, els "errors es van corregint".

Per altra banda, l'alcalde també ha fet èmfasi en què els convenis es paguen per via de transferència bancària i mai amb diner en metàl·lic. "Si es fan dos o tres pagaments són al compte que indica Creu Roja que s'ha d'efectuar; a l'Ajuntament no li toca res més perquè es un servei encarregat, efectuat i pagat, i no entrem a fiscalitzar cap entitat", ha insistit.

El cas dels presumptes abusos sexuals i els informes policials

Joaquim Homs, que és funcionari de presons i portava molts anys vinculat a la Creu Roja de Banyoles, va ser detingut el dia 10 de juny passat després que tres joves immigrants el denunciessin per uns suposats abusos sexuals. El jutge va obrir diligències per aquests fets i va citar a declarar diversos d'aquests joves. Homs va passar dues nits a comissaria i després va ser traslladat al Jutjat d'Instrucció número 3 que porta el cas, per prendre-li també declaració. Dos dies després es va ordenar la seva posada en llibertat provisional, mantenint-se la seva imputació.

Els informes policials recollits al sumari del cas assenyalen que Joaquim Homs controlava de manera "exclusiva" els mitjans econòmics i materials de l'entitat per utilitzar-los en benefici propi i poder cometre els suposats abusos sexuals a canvi de favors com ara contractes de treball. En relació a les possibles irregularitats econòmiques, es recull a la documentació que l'expresident de l'entitat no justificava els diners públics que rebia de l'ajuntament.

Concretament, en un informe policial es diu que "com a mínim gestionava la subvenció concedida mitjançant conveni amb l'Ajuntament de Banyoles per un import anual de 30.000 euros" i s'afegeix que "disposava de diners en metàl·lic suficients per gestionar al seu criteri el destí d'aquests". Un fet que, segons la policia, "donaria credibilitat al que manifesten els menors sobre les donacions, els sopars, els suposats contractes, etc" a canvi de presumptes favors sexuals.

En el sumari també es subratlla que, malgrat l'informe desfavorable -on es demanava que no es continués subvencionant l'entitat fins que no es justifiquessin els diners-, l'Ajuntament ho ha continuat fent fins a l'actualitat.