Els apartaments turístics gironins preveuen 1.900 MEUR en indemnitzacions del Govern

L'ATA assegura que la nova normativa fomentarà l'intrusisme

L'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de Girona calcula que el Govern haurà d'indemnitzar amb 1.900 milions d'euros els propietaris i gestors d'Habitatges d'Ús Turístic (HUT) que hagin de tancar per la nova regulació que es va aprovar al novembre.

L'entitat ha celebrat l'assemblea anual aquest dimecres al matí, on ha anunciat el càlcul que ha fet. A més, han anunciat als socis que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs que han presentat amb relació al decret llei del règim urbanístic dels HUT. Per altra banda, l'ATA assegura que la normativa fomentarà l'intrusisme i per això demana que es posi el focus en els allotjaments il·legals.

El novembre de l'any passat el Govern va aprovar un decret llei que fixava un límit d'Habitatges d'Ús Turístic (HUT) en determinats municipis on hi havia problemes per accedir a l'habitatge. Ara, l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) a les comarques gironines ha calculat que l'executiu català haurà de pagar fins a 1.900 milions d'euros en indemnitzacions a propietaris i gestors d'apartaments a la demarcació de Girona que hauran de tancar amb la nova normativa.

Segons dades del Govern, el decret llei obligaria a tancar el 40% dels Habitatges d'Ús Turístic que hi ha a la demarcació en els pròxims cinc anys. Aquestes xifres són partint de tots els apartaments que tenen la llicència pertinent. Malgrat tot, l'ATA assegura que la normativa fomentarà l'intrusisme i per això reclamen a l'executiu català que incideixi en aquells allotjaments que funcionen sense la llicència pertinent.

Per això proposen fer un cens de llicències de HUT actives i creuar-les amb les dades de la taxa turística amb un doble objectiu. Per una banda, hi haurà una radiografia clara del sector i, per l'altra, permetrà detectar els allotjaments que no estan actius o que no declaren els seus impostos. Això suposaria una manera efectiva de lluitar contra l'intrusisme.

L'associació ha anunciat el càlcul de les indemnitzacions aquest dimecres al matí en l'assemblea anual que fa l'entitat on també s'ha informat que han presentat un recurs de la normativa al Tribunal Constitucional que s'ha admès. A més, han presentat una queixa formal a la Unió Europea argumentant que la normativa vulnera el dret a la propietat i a la llibertat de serveis, empreses i establiments.

De tota manera, l'ATA ha començat a reunir-se amb els partits polítics per traslladar el malestar que ha generat el decret llei en el sector i la importància que té el col·lectiu en el sector turístic i l'economia catalana.

Bones perspectives per a la temporada

A banda dels problemes normatius amb el Govern, l'ATA ha aprofitat l'assemblea anual per explicar les bones perspectives que tenen els apartaments turístics de cara a la temporada turística. La presidenta de l'ATA, Esther Torrent, ha avançat que les reserves van al ritme esperat i incideix en el fet que aquesta tipologia d'allotjaments té una gran demanda.

En aquesta línia, Torrent ha remarcat que el sector fa anys que treballa per millorar la sostenibilitat i aconseguir fer un ús més racional dels recursos, com ara l'aigua. De fet, s'han repartit díptics entre tots els associats per promoure un estalvi d'aigua entre els clients dels apartaments aquest estiu.

Es tracta d'un material informatiu que ha elaborat el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i que estan pensats perquè els turistes estalviïn aigua en les seves estades en apartaments per la situació d'emergència. Esther Torrent recorda que els apartaments tenen una menor despesa d'aigua però assegura que cal seguir treballant per "equiparar la petjada hídrica dels turistes amb la dels residents".