Pont de Molins i l'ACA acorden la cessió de diverses recloses entorn de la Muga per preservar-les

L'actuació té un pressupost de 200.000 euros

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, l’alcalde de Pont de Molins, Pere Borràs, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, han visitat avui les obres de restauració fluvial del riu la Muga, concretament entorn de l’antic molí de Can Sagrera, dins del terme municipal de Pont de Molins (Alt Empordà), amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial d’aquest tram.

La trobada d’ambdues administracions s’emmarca en les converses per a la cessió de les rescloses (per part de l’ACA cap a l’Ajuntament) de Molí d’en Calbet, Molí d’en Jordà i l’antic Molí de Can Sagrera i Pont de Molins, ubicades en zona de domini públic hidràulic del riu la Muga.

La finalitat del consistori és preservar aquestes infraestructures amb finalitats patrimonials històriques (sense aprofitament econòmic ni ús consumptiu), tot preservant la millora mediambiental d’aquest tram fluvial. Des de l’Ajuntament han adoptat el compromís d’assumir-ne el manteniment i la seva adequació per complir amb el propòsit de la naturalització de la llera.

Aquesta cessió de la titularitat, que es durà a terme un cop finalitzin els treballs, s’emmarca en la restauració d’aquest tram del riu la Muga, que està contemplada en la planificació hidrològica, i que té finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. Les mesures que s’estan duent a terme formen part del pla d’actuacions de protecció i adaptació al risc d’inundació i integració ambiental en nuclis urbans.

Aquesta actuació compta amb un pressupost pròxim als 200.000 euros i incideix en la captació d’aigua del pou d’abastament que s’alimenta de la làmina creada per l’assut, el canal de derivació i les estructures que el conformen, tot l’espai fluvial del riu que no té connectivitat i la zona de bosc que es troba entre el canal de derivació i el riu Muga.

Inicialment, les actuacions previstes preveien l’enderroc de la resclosa, però es va descartar aquesta alternativa davant de la possible afectació a uns pous d’abastament del municipi. Es va optar, aleshores, per fer un connector fluvial conjunt per la resclosa de l’Antic Molí de Can Sagrera i la resclosa de derivació per a regadiu, situats uns metres més avall.

Aquesta actuació permet millorar la connectivitat a través de la construcció d’un canal lateral, que utilitzarà una part del canal de derivació existent. Aquest canal ha de simular una petita llera natural i s’empraran materials que permetin un tractament irregular de les superfícies amb la incorporació de roques i còdols.

L’entorn fluvial està caracteritzat per albereda i pollancreda amb lliri pudent i altres boscos de ribera amb força vegetació arbustiva. Un cop acabats els treballs es farà una neteja i aclarida selectiva d’espècies al·lòctones a retirar i netejar i recollida de brossa al llarg de l’àmbit de l’actuació que no hagi estat afectat per les esbrossades realitzades en els treballs previs. Finalment, es plantaran les espècies de bosc de ribera d’estrat herbaci, arbustiu i arbori pròpia d’aquest ecosistema.

Les obres estan pràcticament enllestides i només falta fer un modificat del projecte destinat al canvi d’alguna comporta, entre altres petites mesures.

Actuacions d’emergència per sequera a l’Alt Empordà

El director de l’ACA també ha visitat l’estat de diverses obres d’emergència amb l’objectiu d’incrementar la disponibilitat d’aigua a la comarca. Per una banda, s’han visitat les obres que permetran aportar aigua regenerada de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga a l’altura de Pont de Molins, així com obres de construcció de pous a la zona de Llers.