Blanes recupera l’arxiu de Nylstar amb més de 10.000 expedients i 200 caixes de documentació

La informació es catalogarà i es traslladarà a l’Arxiu Municipal per estudiar-la

Blanes (Selva) està recuperant l’arxiu de Nylstar a través de la documentació cedida per l’empresa. Es tracta de més de 10.000 expedients i 200 caixes de documents que s’estan traslladant i classificant per poder-los estudiar i així recuperar la memòria del municipi dels últims 100 anys.

L’Ajuntament ha arribat a un acord amb l’administrador concursal per “salvar” l’arxiu. La voluntat és conservar-la en dipòsits documentals perquè, en un futur, es pugui fer accessible al públic. De fet, la previsió és que les primeres sèries documentals es posin a disposició després de l’estiu. En paral·lel, preveuen fer diverses accions de difusió cultural.

L’empresa Nylstar es va fundar l’any 1923 amb el nom de SAFA (Sociedad Anònima de Fibres Artificials). Es va convertir en una de les empreses més importants de química aplicada al tèxtil i la història de Blanes està intrínsecament lligada a aquest negoci. La SAFA va arribar a tenir gairebé 2.500 treballadors, a més de les persones d’indústries auxiliars relacionades.

“La memòria del municipi dels últims cent anys es pot resseguir analitzant l’extensa documentació de què disposa l’empresa”, asseguren des de l’Ajuntament. De fet, a Blanes no hi ha gairebé cap família de més d’una generació que no hi hagi tingut alguna vinculació directa o indirecta.

Amb l’objectiu de resseguir aquests cent anys d’història, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb l’administrador concursal per “salvar” l’arxiu. A principis de març un equip de l’arxiu municipal va començar les tasques de recuperació