Gerard Quintana aborda l'admiració cap a una gran mentida amb la novel·la 'La puresa de l'engany'

El cantant relata el cas d'un poeta impostor

El cantant i escriptor Gerard Quintana (Girona, 1964) ha presentat aquest dilluns la seva tercera novel·la, 'La puresa de l'engany' (Columna), que gira al voltant d'una gran mentida i de l'admiració que va despertar en l'autor.

Es tracta d'una ficció inspirada en un fet real patit pel mateix Quintana i que ha estat la llavor de la història. La novel·la gira al voltant del poeta cubà Antoine López que, a començaments dels anys 90, va aconseguir fugir de l'illa caribenya i va establir-se a Girona.

El personatge es posa a la butxaca tota la ciutat amb el seu domini escènic i una impressionant capacitat d'improvisació. Però un bon dia apareix un home que s'identifica com a vertader Antoine, i l'autèntic i l'impostor desapareixen per sempre més.

La novel·la comença amb el director de cinema gironí Claudi Careta explicant un viatge a Cuba, immersa en el 'período especial' després de la desfeta de la Unió Soviètica, a començaments dels anys noranta. Allà coneixerà l’Antoine, un jove i guardonat poeta, que aconseguirà fugir de l’illa caribenya i traslladar-se a Girona.

Amb aquest pretext, Quintana construeix una novel·la coral que navega per la mentida, tant les coses que són falses com les que no es diuen. El protagonista és Careta, que arriba al món del cinema gràcies al poder de la seva família. El director amaga secrets en una trama on l'engany plana al llarg del llibre.

Entre els temes destacats que aborda el llibre hi ha l'accés a l'amor i la sexualitat, una qüestió que preocupa a Quintana. L'autor denuncia que en l'actualitat els infants coneixen la sexualitat a partir de la pornografia.

Després de 30 anys amb la idea al cap, Quintana ha publicat una novel·la que no li ha estat fàcil de produir i que promet que és més fàcil de llegir que les anteriors perquè no fa salts temporals.

En roda de premsa, ha explicat que amb aquesta novel·la no ha fet un procés de documentació tan elaborat com en les altres dues. També ha dit que el repte ha estat treballar en la psicologia dels personatges i posar-se a la pell d'algú que no és ell. "Com posar-me en la psicologia dels personatges i en la seva complicitat, quan ells mateixos s'enganyen per continuar endavant", ha destacat.

Quintana ha recordat el personatge real d'Antoine, amb qui va coincidir i interactuar. "A partir del moment de la seva desaparició, per a mi l'admiració cap a ell va ser enorme. Hagués volgut parlar-hi sense la màscara i dir-li que era el meu heroi", ha afegit.

També ha explicat que el treball contextualitza Cuba des dels ulls del present i que tracta temàtiques amb moltes capes, com ara la família. També l'escenari de Girona, habitual en les tres novel·les, on es veu com es passa d'una ciutat amb un barri vell "precari" a la gentrificació.