Una gran tempesta castiga la Garrotxa i es desplaça cap al sud

A Santa Pau han caigut pedres de la mida de nous

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís d'alerta per una tempesta molt severa que aquest dimarts a la tarda està recorrent la Garrotxa i que es desplaça cap al sud.

Al llarg de les properes dues hores podrà afectar també l'oest de l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. Els xàfecs poden deixar més de 20 litres en 30 minuts (puntualment fins a 40 litres) i és molt probable que vagin acompanyats de calamarsa o pedra.

Precisament, a Santa Pau han caigut pedres de la mida de nous i a Olot el fort aiguat ha inundat alguns carrers de la ciutat La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) demana molta prudència als residents i als conductors que passin per la zona.

Paral·lelament, les tempestes també han descarregat amb força en altres indrets del Ripollès, com Setcases o la Vall de Núria -on ha caigut una abundant calamarsada-, i les comarques de l'Anoia, el Bages i les Garrigues, on a l'Albi hi ha caigut també força pedra.

Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta de l'Inuncat davant el risc de tempestes fortes fins a la matinada de dimarts a dimecres a totes les comarques catalanes, a excepció del litoral i prelitoral central. En aquests casos, els xàfecs podran superar el llindar dels vint litres per metre quadrat en mitja hora, i poden anar acompanyats de calamarsa o pedra i fortes ratxes de vent.

Per aquest motiu, la DGPC recomana que la ciutadania prengui les mesures d'autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.

Entre d'altres, es recomana no acostar-se a les lleres, rius i guals en els moments de tempesta ni travessar-los. Si les tempestes van acompanyades d'aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l'acumulació d'aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació.