Begur contracta dos treballadors per a localitzar i reparar fuites a la xarxa d'abastament d'aigua

Un d'ells revisarà l'estat de les canonades amb un geòfon i monitorarà els consums i rendiments

L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha contractat dos nous treballadors que se centraran específicament a localitzar i reparar fuites a la xarxa d'abastament d'aigua. D'aquesta manera, el consistori compleix amb un dels acords que va prendre la comissió municipal de sequera de finals d'any.

L'alcaldessa, Maite Selva, subratlla que "aquestes noves incorporacions" permetran "reforçar la capacitat de resposta davant les fuites". Sobretot, en un municipi com Begur que està esquitxat d'urbanitzacions. Per localitzar les fuites, un dels operaris recorrerà el terme municipal amb un geòfon -un aparell que detecta sorolls subterranis- i també monitoritzarà tant els consums com els rendiments diaris de la xarxa. L'altre se centrarà a reparar-les.

A més de decidir-se a la comissió de sequera, la contractació dels dos nous treballadors ja s'ha aprovat també per ple. En concret, allò que ha fet l'Ajuntament de Begur ha estat modificar el contracte de gestió indirecta dels serveis d'aigua i clavegueram, que al municipi presta Aigües de Catalunya.

L'empresa és qui assumirà els dos nous contractes i, per això, ha incrementat el cost del servei en 60.593 euros per a aquest 2024. Una quantitat que se subdivideix en tres trimestres (d'abril a desembre). "Aquest augment representa més de 20.000 euros addicionals per trimestre, però és una inversió que es preveu que redundi en beneficis palpables i millori tant el rendiment com l'eficiència del sistema d'aigua potable", subratlla l'Ajuntament de Begur.

Un dels dos operaris es focalitzarà a detectar les fuites i, l'altre, a reparar-les. Per localitzar aquells punts on les canonades perden, el treballador recorrerà tot el terme municipal fent revisions amb geòfon (un aparell format per un micròfon i un amplificador que detecta sorolls subterranis). A més, també monitoritzarà dia a dia tant els consums com els rendiments diaris de la xarxa, per saber quan hi hagi una anomalia.

"L'Ajuntament fa tot el possible per millorar la gestió de l'aigua davant la sequera", subratlla l'alcaldessa, Maite Selva. I hi afegeix: "Amb aquestes noves incorporacions estem reforçant la capacitat de resposta davant les fuites; és una passa fonamental per garantir un subministrament d'aigua eficient i de qualitat per als nostres ciutadans".

Ordenança municipal

En paral·lel, l'últim ple municipal també ha donat llum verda a l'Ordenança Municipal de Sequera. Un document que, entre d'altres mesures, permet instal·lar reductors de cabal a aquells veïns i empreses que incompleixin de manera reiterada els topalls de consum permesos.

Precisament, amb l'objectiu de fomentar l'estalvi i evitar el malbaratament, al febrer l'Ajuntament de Begur va fixar un topall de 138 litres d'aigua per habitant i dia per reduir "dràsticament" el consum davant l'entrada en emergència. Aquesta quantitat se situa força per sota de la que estableix la Generalitat quan s'entri en el pitjor dels escenaris per sequera -el d'emergència 3- en què la dotació es limitarà als 160 litres per habitant i dia.