Un total de 134 obres opten als Premis Literaris de Girona

L'organització destaca que la creació literària no decau en un context marcat per la crisi

Un total de 134 obres opten als Premis Literaris de Girona que s'entregaran el 27 de setembre a l'Auditori de Girona. Els organitzadors han destacat l'alta participació que hi ha i el bon estat de salut de la creació literària, tot i el marcat context de crisi. Enguany, el principal premi -el Prudenci Bertrana de novel·la- veurà reduïda la dotació de 42.000 a 30.000 euros però això no ha restat participació, ja que s'han presentat fins i tot més obres que en edicions anteriors.

Aquest any, coincidint amb l'Any Espriu, els premi a millor lletra de cançó en català ha canviat de format i es premien textos musicals del poeta. Aquesta nova modalitat ha tingut molt bona rebuda i s'han presentat 49 textos. Un cop tancat el termini de presentació d'obres, la Fundació Prudenci Bertrana ha donat a conèixer el nombre de treballs que han rebut i que opten a cadascuna de les categories. El president de la fundació, Esteve Vilanova, ha destacat l'alta participació tot i el context de crisi i ha reconegut el caràcter dels escriptors que, tot i la crisi, no es "desanimen" i continuen presentant obres.

Al principal premi, el Prudenci Bertrana de novel·la que arriba a la 46ena edició, hi optaran un total de 36 obres, dues més que l'any anterior. Enguany, la fundació s'ha vist obligada per primera vegada a ajustar la dotació econòmica del premi per garantir la supervivència dels guardons. Com ja va anunciar, aquesta edició es premiarà el guanyador amb 30.000 euros, i no amb 42.000 com fins ara.

La resta de guardons mantenen les retribucions, excepte el premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, que passa de 7.500 a 6.000 euros. En aquesta categoria, s'han presentat vuit obres. El premi Miquel de Palol de poesia es manté en els 2.400 euros (s'hi ha presentat 25 treballs), el Carles Rahola d'assaig en 6.000 euros (s'hi ha presentat setze treballs), el premi Lletra a projectes digitals de literatura catalana en 1.200 (el procés per a presentar obres es tanca el 15 de setembre) i el Cerverí de Girona -a millor lletra de cançó, enguany dedicat a l'Any Espriu-, manté el caràcter honorífic sense dotació.

Triomfa la idea de musicar textos d'Espriu

Entre les categories que destaquen per l'alta participació està el 19è Premi Cerverí que, habitualment, s'havia donat a la millor lletra de cançó en català. Aquest any, coincidint amb l'Any Espriu, l'organització va decidir canviar-ne el format i entregar-lo al millor text musicat del poeta. Habitualment, aquesta categoria rebia una vintena de treballs. Amb aquest nou format dedicat a Espriu, la participació s'ha disparat i opten al guardó 49 textos musicats.

El president de la fundació, Esteve Vilanova, s'ha mostrat molt satisfet per aquest fet ja que reconeix que quan van fer l'aposta per aquesta nova modalitat no les tenien totes que funcionés. Vilanova ha recordat que Espriu, juntament amb d'altres autors contemporanis com Josep Pla, va ser "clau" en els inicis dels Premis Literaris de Girona (el més antic és el Bertrana, amb 46 edicions) ja que van donar suport a la junta i van fer pressió perquè, en anys de la dictadura, no es prohibissin.

La gala d'entrega serà el proper 27 de setembre a l'Auditori de Girona. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha destacat la importància de la llengua catalana en el món de la literatura i assegura que l'alta participació demostra que és una llengua "via i activa en el món de la creació".