Noves protestes a les presons catalanes, inclòs el Puig de les Basses a Figueres

Els funcionaris han fet barricades amb pneumàtics i els han incendiat

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns al matí els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric.

Desenes de funcionaris de presons han col·locat de matinada pneumàtics, en alguns casos encesos, branques i pedres per evitar el pas als centres penitenciaris.

Pel que fa a les presons de Quatre Camins i Joves, però, els Mossos ho han evitat i han obligat a deixar un carril obert.

A la presó de dones, coneguda popularment com a Wad-Ras, hi ha una vintena de treballadors concentrats però per ara es permet l’entrada i sortida de persones. Ja han sortit els interns en tercer grau, per exemple.

Des del Departament d’Interior han remarcat que a tots els centres en realitat es permet l’accés de funcionaris encara que sigui a peu, però que ja és voluntat seva decidir si ho fan o no. Expliquen que en algunes presons s’ha fet relleu, com ara a Mas d’Enric, alguns a Lledoners i també a Wad-Ras. S’ha constituït el CECOR per controlar la situació.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó.

En canvi, a Quatre Camins hi ha un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que deixen un carril obert perquè la presó no quedi bloquejada. A l’altre carril se situen els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’hauran d’apagar. Els funcionaris denuncien que s’ha fet quedar a dormir a molts companys per poder garantir el torn al matí, i molts d’ells interins. També es queixen que les agressions en 10 anys han passat de 47 anuals a 300 l’any 2023.

Els treballadors de Quatre Camins creuen que els Mossos han evitar el bloqueig de la presó perquè en aquest cas hi ha un conflicte en paral·lel amb el director d’aquest centre penitenciari. Ja s’ha produït el canvi de torn.

A Lledoners, un centenar de funcionaris han barrat el pas a la presó amb pneumàtics i han fet foc, bloquejant el pas a la carretera que dona accés al centre penitenciari. Alguns treballadors han entrat de forma voluntària a l’interior perquè calen reforços en alguns mòduls.

Pel que fa Mas d’Enric, el tancament es fa a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, en aquest cas sense encendre. Hi ha una cinquantena de treballadors que han vingut de matinada per evitar que els Mossos impedissin el bloqueig. Han fet pintades en alguns murs de les instal·lacions demanant la dimissió de la consellera de Justícia i del director de la presó. A la tanca es mantenen les dues pancartes que ja hi havia divendres amb els lemes ‘Justícia Núria’ i ‘Més seguretat, més protecció i més recursos’.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat no permetran més moviments.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Mig centenar de concentrats a Figueres

A Mas d'Enric, els treballadors han explicat que la direcció del centre els ha demanat que a banda del metge i l'infermer de guàrdia, s'afegissin 3 TCAI (tècnics en cures auxiliars d'infermeria). Al final, els treballadors han decidit que s'afegeixi un únic tècnic. Divendres no n'hi havia cap. L'equip sanitari d'avui estarà format per 1 metge, un 1 infermer i 1 TCAI, quan normalment són dos o tres metges, 3 o 4 infermeres i 3 o 4 tècnics.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat han avisat que no permetran més moviments. Ara s’hi congreguen una cinquantena.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

El representant sindical de la UGT al Puig de les Basses, Jorge Fernández, ha denunciat que al centre han crescut les agressions, passant de 150 el 2016 a 500 l’any passat. “No fan més que mentir. Com pot ser que no hi hagi hagut un augment quan les dades estan aquí. És per les seves polítiques, volem seguretat per implementar la reinserció”, ha remarcat. També ha subratllat que està en mans del departament aturar els bloquejos. “Si tant els preocupa la seguretat dels interns i les visites dels familiars, per què se’ls està blindant en els seus càrrecs quan són els màxims responsables de les condicions que estem vivint?”, ha preguntat. Fernández ha assegurat que els interns estaran tancats a les cel·les però que fins i tot poden fer compres i accedir al tabac. “Ens quedarem aquí fins que algun càrrec dimiteixi”, ha conclòs.

A Puig de les Basses han muntat un equip d’emergència de 12 persones per si han d’actuar a la presó, perquè els funcionaris que hi ha a dintre no donen a l’abast. El pacte passa perquè un cop acabin puguin tornar a sortir.