La delegació del Govern a Girona instal·la 143 panells solars al terrat

La mesura permetrà cobrir el 95% del consum de l'equipament

La Generalitat de Catalunya treballa per millorar l’eficiència energètica dels seus edificis, tal com preveu el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat 2023-2027, aprovat el juny de l’any passat, i que s’emmarca en el desenvolupament del Pla Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya.

En aquest context el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, acompanyat de la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha inaugurat aquest divendres tarda les noves plaques fotovoltaiques que s’han instal·lat a la seu de la Generalitat a Girona.

Les 143 plaques (60kW) instal·lades se sumen als 54 panells fotovoltaics (170Wp) que ja s’utilitzaven per abastir un dels espais amb més demanda energètica de l’edifici, el Centre de Processament de Dades. La instal·lació de les noves plaques permetrà produir més de 90.000 kWh que permetran un 95% d’autoconsum estimat i un estalvi mediambiental de més de 22 tones de CO2 anuals.

A la vegueria de Girona hi ha un total de 17.194 instal·lacions d’autoconsum en servei, gairebé el 17% del conjunt de Catalunya. Més de 7.600 s’han posat en funcionament el passat 2023.

El conseller Mascort ha destacat que “l’administració catalana ha estat pionera en l’adopció de mesures per fomentar i impulsar l’autoconsum fotovoltaic. Som conscients que hem fet les instal·lacions més senzilles: les domèstiques unifamiliars.

Ara toca fomentar l’autoconsum col·lectiu i industrial, i també les comunitats energètiques. El 2023, les dades van començar a ser positives en aquest sentit i, de fet, Girona s’està avançant a la tendència: les instal·lacions que van entrar en servei aquest darrer any ja eren més grans.”

El conseller també ha remarcat que “hem d’agrair la conscienciació de la ciutadania i de les empreses, que són qui ha promogut aquestes instal·lacions. És un orgull tenir una societat tan compromesa en lluita contra el canvi climàtic.”

Per la seva banda la delegada del Govern a Girona ha fet èmfasi en el fet que “aquest Govern treballa per transitar cap a un nou model energètic, més sostenible, i és important que els edificis i equipaments de la Generalitat puguin ser un reflex d’aquest compromís.En un edifici com el de la seu de la Generalitat de Girona, on treballen gairebé 1.300 persones i on rebem gairebé un miler de visitants diàriament, és important que fomentem l’autoconsum col·lectiu.”

Cañigueral també ha destacat que “a l’edifici s'està fent l'anàlisi constant de tota mena de consum energètic, per millorar-ne el rendiment.”

Altres mesures d’estalvi energètic

A banda de les plaques fotovoltaiques s’han dut a terme altres mesures d’estalvi mediambiental a l’edifici. El 2021 es va iniciar el projecte de recuperació d’aigua freàtica per a l’abastament de les cisternes dels WC i urinaris.

Aquesta actuació suposa un estalvi anual de més de 2.000 m3 d’aigua de comptador, el que representa aproximadament un 20% del consum total de l’edifici, i un estalvi de gairebé 2.000 euros l’any 2023.

Durant els últims anys la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona també ha implementat altres mesures: com una plataforma que permet optimitzar horaris, temperatures i anticipar-se a incidències i avaries; la substitució de lluminàries d’emergència per noves lluminàries amb tecnologia LED; la regulació de la temporització de les aixetes per optimitzar-ne el funcionament i estalviar el consum d’aigua; la transformació progressiva del parc comú de vehicles cap a una flota mòbil de vehicles elèctrics o amb etiqueta ambiental de zero emissions; o l’adaptació, l’any 2022, dels cremadors de les 3 calderes de l’edifici, per tal que funcionessin amb regulació de potència d’acord amb la demanda energètica i que ha permès reduir en un 20% de mitjana el consum per calefacció.