Porten a fiscalia la gestió de l'expresident de l'EMD per deixar un forat de més de 300.000 euros

S'ha detectat "factures inexistents, la invenció de deutes" i un possible "increment salarial encobert"

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit han decidit portar a fiscalia la gestió de l'expresident de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) després que una auditoria hagi detectat un forat comptable de més de 300.000 euros.

L'informe ha analitzat els anys en què Francesc Ferrer va presidir l'Entitat i, segons subratlla l'Ajuntament, ha detectat "irregularitats greus", entre les quals hi ha "factures inexistents, la invenció de deutes" i un possible "increment salarial encobert" de la nòmina del president (que no va avalar la junta de veïns). A més d'elevar-ho a fiscalia, el cas -que obliga l'EMD a tirar endavant un pla de sanejament- també es portarà davant el Tribunal de Comptes.

Segons informa l'Ajuntament, l'auditoria externa encarregada a Alca Serviaudit per l'EMD ha detectat "irregularitats greus" en la gestió administrativa i financera de l'EMD durant els darrers anys en què Francesc Ferrer va presidir-la.  

D'entrada, perquè ni el 2021 ni el 2022 es van complir les obligacions de transmissió d'informació al Ministeri d'Hisenda. No es va comunicar ni el cost efectiu dels serveis, ni les línies fonamentals del pressupost, ni els períodes mitjans de pagament de les factures.

L'auditoria també ha detectat que durant l'exercici del 2021 es van comptabilitzar reconeixements d'obligacions, de quatre factures que van quedar pendents de pagar per un import de 323.237,16 euros. Són factures que, segons recull l'informe, s'han demostrat "inexistents" (com han demostrat els proveïdors). A més, entre el 2021 i el 2021  l'EMD va comptabilitzar diversos reconeixements de drets per suposats deutes de l'Ajuntament de Torroella per un import de 534.724,65 que "no tenien cap suport de resolució administrativa".

"Increment encobert"

L'auditoria també recull que el 2022 i el 2023 hi va haver un increment en la nòmina de la presidència de l'EMD "sense que aquest augment fos aprovat en Junta de Veïns". A més, es va fixar una quantitat de 100 euros mensuals en dietes fixes sense aportar cap documentació. "L'auditoria conclou, doncs, que aquest fet sembla un increment salarial encobert", recull el consistori.

L'Ajuntament de Torroella i l'EMD subratllen que totes aquestes pràctiques han provocat "una alteració del resultat dels principals indicadors de solvència financera de l'EMD". Entre ells, en l'exercici del 2022, el resultat pressupostari que teòricament era positiu amb 86.849,84 euros, "a la pràctica té un resultat negatiu de 237.704,66 euros". I pel que fa a l'exercici del 2023, van quedar 259.517 euros de factures pendents de pagament perquè no hi havia consignació pressupostària.

El mateix passa, explica el consistori, amb les dades d'estabilitat pressupostària. Suposadament, donaven un resultat positiu de 21.929,84 euros "quan en realitat la xifra era negativa" i derivava en un forat de 302.624,66 euros. Arran d'això l'EMD es veu "abocada" a tirar endavant un pla de sanejament "estricte" durant aquesta legislatura.

A fiscalia i al Tribunal de Comptes

Després de rebre el resultat de l'auditoria, la comissió bilateral formada per l'Ajuntament de Torroella i l'EMD, i on tenen presència tots els partits polítics, ha decidit per unanimitat elevar a fiscalia l'informe sobre la gestió de l'expresident Francesc Ferrer. L'auditoria també es farà arribar al Tribunal de Comptes, a la Sindicatura de Comptes i al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública "per si es considera que s'han produït greus actuacions de l'antic secretari-interventor de l'EMD durant aquests dos anys".

L'actual president de l'EMD de l'Estartit, Genís Dalmau, ha mostrat la seva "preocupació per aquest fet" i per "les greus conclusions que demostra l'auditoria". Unes conclusions, ha afegit, que "demostren que es va arribar a posar en risc la mateixa existència de l'EMD".  

Dalmau ha explicat que el mateix equip d'auditors ha manifestat que "mai s'havien trobat amb unes pràctiques com aquestes en cap administració pública en els seus anys d'experiència en el sector auditor" i ha xifrat en 480.000 euros el volum de factures sense pagar que va deixar l'anterior equip de govern de l'EMD durant la legislatura passada.

El president de l'EMD creu que "la feina feta durant aquests mesos ha permès posar llum a una gestió política i tècnica nefasta, bàsicament en aquests dos últims anys de la legislatura anterior" i ha avançat que el seu equip de govern  ha "iniciat mesures en aquest exercici pressupostari del 2024 per reduir la despesa". Entre aquestes hi ha la reducció del sou dels vocals i el president, i la retallada de partides en activitats culturals i de manteniment.

 A més, Dalmau ha advertit que l'EMD haurà de fer un préstec de legislatura i ha demanat col·laboració a la Diputació i especialment a l'Ajuntament. El president de l'EMD, ha recordat que en campanya electoral els diferents partits amb presència a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí es van comprometre a ajudar l'EMD.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha declarat que "finalment es van posant les coses a lloc i que, després d'aquesta auditoria externa i de l'informe encarregat per la Diputació de Girona a la Universitat Rovira i Virgili, sense cap mena de dubte es demostra que la gestió de l'Ajuntament ha estat impecable".

Colomí afirma que el consistori "ha mantingut tots els seus compromisos amb l'objectiu d'aconseguir un bon funcionament de l'EMD i que s'ha superat una etapa fosca de la qual hem d'intentar passar pàgina com més aviat millor".