La Bisbal aplicarà mesures per fer viable la residència de gent gran Zoilo Feliu

Entre elles hi ha reduir les ràtios i reorganitzar la plantilla

L’Ajuntament de la Bisbal d'Empordà estudia una sèrie de mesures per tal de fer viable la residència de gent gran Zoilo Feliu. Des del consistori consideren que la reducció de les ràtios és "necessària" i assenyalen que actualment estan entre set i nou treballadors per sobre del que marca la Generalitat.

Això comportarà que no es cobreixin les baixes de treballadors o que no se substitueixin alguns treballadors que es jubilin. A més, des del consistori assenyalen que també volen rejovenir la plantilla, a més fer altres accions com la licitació dels menús, la instal·lació de plaques solars per reduir els costos energètics o la millora dels ingressos i dels impagats, per poder fer viable l'equipament.

Tot plegat, després que en deu anys, asseguren fonts municipals, s’hagi passat de 350.000 euros de superàvit a més de mig milió de dèficit. Una situació que ha fet que l'Ajuntament es decidís a prendre aquest seguit de mesures.

Aquestes mesures suposaran una reorganització interna de la residència, que actualment és "el servei més deficitari" que arrossega l'Ajuntament de la Bisbal, que compta amb uns pressupostos de poc més de 12 MEUR. En concret, el consistori de la capital del Baix Empordà assegura que el 2023 va acabar amb un dèficit de 450.000 euros directes, que s'enfilen fins als 550.000 euros si es compten els indirectes.  

L'actual equip de govern municipal, que ja s'ha reunit amb familiars per exposar-los la situació del centre, s'ha fixat la reducció del dèficit com el principal propòsit per tal de poder fer viable la residència. L'alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio, assenyala que s'han incrementat un 42% les despeses de personal i un 7% les despeses corrent. 

Els motius d'aquesta pujada, que són les que generen un dèficit creixent a la residència, han estat l’increment de ràtios que hi ha hagut, a més de la reducció d’hores de feina. De les 37,5 s’ha passat a 35 hores, fet que ha obligat a la contractació de més treballadors al centre. A tot això, cal tenir en compte que es tracta d’un equipament especialment envellit, que obliga a una despesa energètica més gran. 

Per això, des de l’Ajuntament aposten per reduir la ràtio de treballadors per usuaris. Això, a la pràctica, comportarà que algunes baixes o jubilacions no se substituiran. A més, des del consistori es vol impulsar un pla per rejovenir la plantilla i aplicar alguns canvis “imprescindibles” per fer viable la residència.  

La situació de la residència és el principal problema de dèficit que ha d’afrontar l’ajuntament. Segons informa el consistori, dels 500.000 euros que tenia el 2019 en amortitzacions de préstecs, quatre anys més tard s’ha passat a gairebé el triple, 1,4 MEUR.