La pluja obliga a posar a cobert la darrera jornada de la sisena Vila del Llibre a l'Escala

Els organitzadors preveuen una davallada de visitants a causa del nou emplaçament

L'Escala (Alt Empordà) ha acollit aquest cap de setmana la sisena edició de la Vila del Llibre, que finalitza aquesta tarda el programa d'activitats.

El temporal de la matinada ha obligat l'organització a canviar l'emplaçament de les parades d'editorials independents, els tallers i espectacles infantils, que s'havien instal·lat a la Riba.

El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, reconeix que el canvi farà que hi passi menys gent que l'any passat, però, tot i això, fa un balanç positiu de l'esdeveniment. "L'Escala té una salut literària molt bona; ahir van passar per la fira unes 6.000 persones", detalla, i afegeix que la programació "omple els restaurants en aquesta època de l'any".

A primera hora del matí, la nova ubicació de la fira estava força buida, però al punt del migdia s'ha anat omplint de visitants que elogiaven la "ràpida actuació de l'organització" per trobar un nou emplaçament a la fira. Un veí de l'Escala, Abel Palau, ha explicat que la primera ubicació és "emblemàtica" i estava convençut que per la sala hi passaria "menys gent". Per la seva banda, un visitant procedent de Barcelona, Vicente López, ha assegurat que el nou espai també era "acollidor" i que permetia "resguardar-se de la pluja i el vent".

En la mateixa línia, la propietària de l'editorial Vibop, Montse Serra, ha dit que "el fet que la Tramuntana i la pluja ens hagin trasbalsat d'aquesta manera farà que, segurament, aquest diumenge no sigui com ens l'havíem imaginat". Tanmateix, l'editora ha elogiat l'esdeveniment a què acudeix des del 2019. 

El que sí que s'ha mantingut a l'espai original és la programació prevista a l'Alfolí de la Sal, així com les visites guiades i rutes culturals. Aquest diumenge tampoc s'ha cancel·lat l'activitat programada al jaciment d'Empúries, que, fins i tot, s'ha mantingut en els horaris previstos.

Entorn de la cultura grega

La cultura protagonista d'aquesta sisena edició ha estat la grega, més enllà de la relació que té el municipi amb l'antiga civilització amb el jaciment d'Empúries. El director de la Xarxa de Viles del Llibre ha explicat que s'ha apostat per aquest canvi ­-les edicions anteriors es van dedicar a Mallorca (2021), el País Valencià (2022) i Catalunya del Nord (2023)- per "iniciar un nou cicle entre les connexions de l'Empordà amb altres cultures de la Mediterrània". Bono ha avançat que l'any que ve es dedicarà la fira a Roma i el següent està previst que giri entorn del Magreb.

Els actes d'aquesta sisena edició de la Vila del Llibre a l'Escala van arrencar divendres a l'Afolí de la Sal, amb la inauguració a càrrec del cantautor escalenc Josep Tero, que va evocar la figura del poeta grec Konstantindos Kavafis. Ho va fer acompanyat en escena pel comissari d'aquesta edició de L'Escala, Vila del Llibre, Eusebi Ayensa, que va anar introduint breument els poemes en els quals es basen les cançons que s'hi van interpretar. Abans de la inauguració oficial, també es va fer una visita pel poble entorn de la figura de Víctor Català.

La programació

Els actes d'aquesta sisena edició de L'Escala Vila del Llibre han servit per parlar de la relació de les escriptores Caterina Albert (Víctor Català) i Maria Àngels Anglada amb el món hel·lènic. A més, s'ha homenatjat els 25 anys de la mort de la segona autora en un acte, que ha comptat amb la col·laboració de la càtedra de la UdG que porta el nom de la mateixa escriptora i que ha acabat amb un recital de poesia d'Anglada interpretat per l'actiu Rosa Cadafalch.

De Víctor Català se n'ha parlat des del vessant literari amb la relació amb la cultura grega i des de l’arqueològica, en què s'ha tractat la vinculació que tenia l'empordanesa amb el jaciment d'Empúries. Els actors Carme Callol i Jaume Comas han fet un repàs a la literatura grega i les traduccions de les obres més importants que s'han fet en català.

Entre els actes destacats d'aquesta darrera edició també hi ha la conversa virtual amb l'escriptor Petros Màrkaris, autor de referència del gènere de la novel·la negra a Grècia. En la trobada virtual, Màrkaris ha parlat de novel·les policíaques i criminals amb l'escriptor Sebastià Bennastar.

Per últim, la Vila del Llibre ha volgut recordar el poeta Vicent Andrés Estellés amb motiu del centenari del seu naixement i també homenatjar Àngel Guimerà, ja que aquest any es compleixen cent anys de la seva mort.

El programa s'ha completat amb rutes culturals pel municipi i tallers familiars vinculats a la literatura i finalitzarà aquest diumenge a les set de la tarda amb un concert a càrrec del cantant Ignasi Roda i la també cantant i actriu, Mone Teruel,  acompanyats al piano per Pep Pladellorens. L'espectacle titulat 'ÀÀ' és un homenatge Àngel Guimerà pel centenari de la seva mort en què s'interpreten deu cançons d'Ignasi Roda a partir de poemes de Guimerà.