Olot aprova una ordenança per restringir l'aigua en l'ús domèstic i industrial

Les sancions més greus podrien arribar als 3.000 euros

El ple de l'Ajuntament d'Olot (Garrotxa) ha tirat endavant una ordenança per restringir l'ús domèstic i industrial d'aigua, coincidint amb les per la sequera. Una ordenança que es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern municipal, Junts i ERC, a més del de VOX.

La CUP, el PSC i Activem Olot, en canvi, van decidir abstenir-se en aquesta aprovació inicial de la proposta. A través d’aquesta ordenança, el consistori podrà gestionar i adoptar diferents mesures com regular, delimitar, fixar un límit o, si cal, prohibir l'ús d'aigua per a omplir piscines, regar jardins o netejar vehicles. En altres casos, també es podrà reduir les dotacions per a ús domèstic o rebaixar la pressió de la xarxa, així com fer talls temporals quan es requereixi.

També contempla que l'Ajuntament pugui demanar els plans d'estalvi d’aigua dels industrials i empreses i controlar-ne els consums. A més, també preveu que es puguin adoptar mesures, intensificar els controls, detectar infraccions, i per això s’ha fixat una taula amb un conjunt de sancions. Es classifiquen entre lleus, greus o molt greus. En aquests casos, les persones que se saltin les mesures poden enfrontar-se als 3.000 euros.

L'ordenança s'ha aprovat inicialment, després que el passat mes d'agost de 2022, l'Ajuntament tirés endavant el Pla d'Emergència en Situacions de Sequera, un document que inclou el conjunt de procediments i mesures tècniques davant episodis d'eventual sequera.

El text compta amb una descripció del sistema d'abastament del municipi, tot preveient la utilització màxima, recuperació i aprofitament dels recursos hídrics de la zona i recull els consums dels darrers anys i possibles mesures de control.