El surrealisme retorna a Cadaqués

El tercer cap de setmana de setembre se celebrarà la 'Gran gala del surrealisme'

Sota el lema 'Un nou somni del món', Cadaqués viurà el 21 i 22 de setembre un cap de setmana dedicat al surrealisme i "la lliure expressió". Tallers, rutes guiades, gimcanes, performances i, sobretot, molta gastronomia, seran els ingredients d'un esdeveniment que en la seva primera edició compta amb el suport de l'ajuntament de Cadaquès i el Patronat de Turisme de Girona.

Les diferents activitats programades tindran per escenari Cadaqués, Port Lligat i el Cap de Creus, amb la voluntat de descobrir a la ciutadania els "secrets surrealistes" que amaguen. Un sopar "exclusiu i surrealista" pel que 200 comensals escollits arreu del món pagaran 300 euros, serà un dels plats forts del certamen. Cadaqués fa mesos que es prepara pel que promet ser un dels esdeveniments culturals de l'estiu. Així ho afirmen el responsables de la Gran Gala del Surrealisme, el nou festival que el cap de setmana del 21 i 22 de setembre transformarà aquesta població en la capital mundial del surrealisme i la lliure expressió. Gastronomia, art i turisme, entre d'altres ingredients, es donaran la mà per oferir "una experiència única" a qui vulgui viure-la.

Organitzada per l'empresa italiana Sensorium, especialitzada en grans esdeveniments com la Setmana del Dibuix de Florència, la Gran Gala del Surrealisme combinarà el luxe i l'exclusivitat, amb activitats destinades a un públic amb alt poder adquisitiu, amb d'altres, la majoria d'elles gratuïtes, obertes a tota la ciutadania.

Entre aquestes últimes, el certamen preveu fer tallers, desfilades de moda, exposicions, performances i rutes guiades per descobrir "els secrets surrealistes" que amaga Cadaqués i el seu entorn. Així, durant el cap de setmana, galeries d'art i museus de la població, per exemple, complementaran la seva activitat habitual amb visites guiades, representacions teatrals i altres sorpreses. A més, l'organització, amb la col·laboració de l'ajuntament del municipi, ha programat una gran gimcana per tot Cadaquès "a la recerca del tresor surrealista" i una visita guiada al Parc Natural del Cap de Creus. D'aquestes propostes, només les visites guiades, amb un preu d'entre 6 i 12 euros, seran de pagament.

Mandolini destaca que un dels eixos centrals del festival serà la gastronomia. Així, el cap de setmana començarà amb un esmorzar surrealista a Port Lligat d'allò més original amb un menú composat, explica Mandolini, per "ous, bigotis i camembert". Un dels plats forts del certamen serà el sopar surrealista que es farà a la finca Ses Vistes de Port Lligat, que els seus propietaris han cedit gratuïtament. Un sopar "exclusiu i surrealista" a càrrec de cuiners catalans i italians pel que 200 comensals seleccionats arreu del món pagaran 300 euros per cobert, i els beneficis del qual es destinaran a la restauració de la Torre de les Creus, una punt de vigilància del segle XVI actualment en molt mal estat de conservació.

La vessant gastronòmica del festival la complementaran alguns restaurants de Cadaquès que oferiran menús especials per a l'ocasió, així com "decoracions surrealistes", cambrers disfressats i decoracions "particulars".

Suport institucional

La gran Gala del Surrealisme compta amb el suport tant de l'ajuntament de Cadaquès com del patronat de Turisme Costa Brava Girona. En aquest sentit, Ramon Ramos, president del Patronat de Turisme, explica que el projecte pot esdevenir "un dels referents futurs de les festes d'estiu" a la província de Girona i que per això no han dubtat en donar el seu "suport logístic i moral". Ramos explica que abans de "comprometre diners públics en el projecte" van viatjar el passat 20 de maig a Florència per visitar la Fira del Dibuix de Florència, organitzat per Sensorium, i que van quedar "sorpresos" per la qualitat del certamen i l'acceptació per part del públic.