Micromecenatge perquè el Castell de Santa Pau passi a ser propietat de l'Ajuntament

L'objectiu és arribar a 500.000 euros al juny

Santa Pau (Garrotxa) ha iniciat una iniciativa de micromecenatge impulsada per l'Associació Amics de Santa Pau i l'Ajuntament per "salvar el castell" del poble i que passi a ser patrimoni municipal.

L'objectiu immediat és arribar a aconseguir 100.000 euros el mes d'abril i, posteriorment, aconseguir mig milió d'euros al juny. Des de l’Ajuntament donen per fet que s'arribarà al primer tall i confien que es podrà assolir els 500.000 euros al juny.

L'alcaldessa de la localitat, Cristina Capó, destaca la bona sintonia i el suport que han rebut tant dels veïns de Santa Pau com d'empreses locals i de la comarca de la Garrotxa en general. L'acord amb la propietat s'ha segellat amb un conveni signat aquest dimarts en una estança del castell.

"En una setmana crec que ja tindrem els 100.000 euros". Així de confiada es mostra l'alcaldessa que dona per fet que d'aquí a poc temps aconseguirà arribar a la xifra mínima que s'han fixat per seguir amb el micromecenatge que han engegat aquest dimarts per "salvar el castell" del poble.

De fet, la iniciativa, conjunta amb l'Associació d'Amics de Santa Pau s'ha presentat en una les estances de la fortalesa aquest dimarts. Després de l’acte s'ha anunciat la quantitat que de moment han aconseguit recaptar: 36.780 euros.

Capó ha explicat que ja tenen moltes donacions compromeses i destaca la bona sintonia que ha generat la iniciativa a les empreses de la Garrotxa i també als veïns de Santa Pau i de la comarca en general. L'objectiu final no és pas petit, mig milió d'euros al mes de juny.

Si s'arriba a aquesta quantitat, l'Ajuntament i la propietat del castell -que es troba en molt mal estat de conservació- es tornaran a reunir per signar la compra de l'immoble. El preu que s'ha acordat és de 400.000 euros, però l'objectiu és arribar als 500.000 per tal de fer front a la campanya de comunicació que es farà durant els pròxims quatre mesos.

Si finalment el 20 de juny el marcador que hi ha situat al mirador just a tocar del castell marca, almenys, 500.000 euros es procedirà a la compra del castell i la Generalitat i la Diputació faran efectiu el seu compromís de reformar la coberta, que es troba en molt mal estat.

Un abans i un després

La voluntat de recuperar el castell de Santa Pau, situat al centre de la part antiga, va començar fa uns anys quan una part de la teulada va cedir. Va ser aleshores quan des de l'Ajuntament es va constituir una comissió amb la voluntat de poder avaluar quines possibilitats hi havia per recuperar l'immoble.

En aquell moment, però, la propietat va demanar-ne una quantitat que el consistori no podia assumir i només es va aconseguir la cessió per 50 anys. Ara la postura de la propietat ha canviat i ha accedit a la venda d'aquest patrimoni per un preu de 400.000 euros. La presidenta de l'Associació Amics de Santa Pau, Ester Badosa, destaca que aquest dimarts suposa "un abans i un després" pel poble i que “avui comença tot”.

Badosa, que va ser també alcaldessa de la localitat, ha explicat que durant els pròxims quatre mesos faran tota mena d'activitat per intentar promocionar la campanya de micromecenatge. A banda de les donacions, es faran videoclips o altres iniciatives com la venda de rajoles de xocolata o els fulletons que es repartiran, a banda de "totes les idees que arribin des de fora".

Signatura al castell

La signatura del conveni s’ha fet aquest dimarts al castell de Santa Pau amb la propietat del castell i davant de representants de diverses administracions garrotxines. Alcaldes de pobles veïns com Pep Berga d’Olot o el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, han assistit a l’acte.

El castell es troba al centre de la part antiga de Santa Pau i al seu voltant es va anar construint la trama urbana del poble al voltant de l’any 1300. La instal·lació està en desús des dels anys 80 quan l’Ajuntament va intentar aconseguir la propietat, però sempre de forma infructuosa. Si tot va bé, el 20 de juny se signarà, finalment, la compra d’una de les insígnies de Santa Pau.