Una empresa de Begur ha gastat 3,2 milions de litres d'aigua omplint piscines en plena sequera

És la sisena vegada que el consistori li imposa una multa i ara li rebaixarà la pressió

Begur (Baix Empordà) limitarà l'aigua a una empresa que ha gastat 3,2 milions de litres d'aigua en tres mesos per omplir piscines en plena sequera.

L'Ajuntament li instal·larà un regulador de pressió, que segons ha subratllat l'alcaldessa, Maite Selva, "li reduirà notablement el cabal" que surti de les aixetes. L'empresa agafava aigua de la xarxa pública i, com ha avançat El País, es dedicava a emplenar piscines a diferents municipis de la zona.

Es calcula que n'hauria arribat a omplir més de 70. La Policia Local de Palafrugell (Baix Empordà) va atrapar l'empresari aquest dijous, quan precisament tornava d'omplir una piscina a Aiguablava.

Els agents van aturar el seu camió cisterna durant un control, i quan l'home els ho va reconèixer, van posar-se en contacte amb la Policia Local de Begur, que va anar fins a la urbanització i va certificar com l'empresari s'havia saltat les prohibicions vigents per sequera.

A partir d'aquí, els agents van obrir-li un expedient sancionador. Per si no n'hi hagués prou, l'empresari és reincident, perquè aquesta ja serà la sisena vegada que se l'ha multat. La resta d'expedients, també per incomplir l'ordenança de sequera i les restriccions, han acabat en sanció. Però com que l'home la pagava dins de termini, se li aplicava una rebaixa.

En algunes ocasions, segons precisa El País, fins i tot havia fet abonar els diners de la multa als clients a qui havia omplert les piscines.

Mesura exemplar

Ara, l'Ajuntament de Begur ha decidit aplicar-li una mesura exemplar. Per això, instal·larà un regulador de pressió a l'empresa. L'alcaldessa, Maite Selva, explica que és el primer cop que el consistori opta per aquesta via i concreta que el dispositiu, que es posa directament a la canonada, "li reduirà notablement l'aigua que li surti de l'aixeta".

Des de fa mesos, Begur està portant a terme tota una bateria d'accions per frenar els consums -a vegades, estratosfèrics- que s'havien detectat al municipi. Entre d'altres, el consistori ha instal·lat comptadors intel·ligents a tot el municipi, monitora periòdicament els consums d'aigua dels habitatges i ha interposat més de 70 multes (moltes, per regar jardins).

Davant l'entrada en emergència per sequera, a més, l'Ajuntament ha decidit limitar el consum a 138 litres per habitant i dia. Aquesta quantitat se situa força per sota de la qual estableix la Generalitat quan s'entri en el pitjor dels escenaris per sequera -el d'emergència 3- en què la dotació es limitarà als 160 litres.

Tots els esforços que ha fet el consistori, però, no li han estalviat una multa de més de 54.000 euros que li ha interposat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Al desembre, segons les darreres dades que ha fet públiques l'ACA, el consum al municipi va ser de 495 litres per habitant i dia.