Begur fixa un topall de 138 litres d'aigua per habitant i dia per reduir el consum

Tot i els esforços de l'Ajuntament al desembre es van gastar 495 litres diaris per ciutadà

Davant l'entrada en emergència per la manca de pluges persistent, l'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha activat una nova fase del seu Pla de Sequera. En aquest cas, algunes de les mesures van en paral·lel a allò que fixa el decret de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però d'altres s'estenen més enllà com ara fixar un topall de 138 litres d'aigua per habitant i dia.

A Begur, malgrat totes les mesures que ha tirat endavant l'ajuntament, el consum d'aigua ha anat a l'alça durant els darrers mesos. A partir de l'agost, quan el consum per habitant i dia es va aconseguir abaixar fins als 313 litres, la xifra només ha fet que incrementar-se. Al setembre, va passar-se als 356; a l'octubre, als 409; al novembre, es va enfilar fins als 487; i al desembre, va créixer fins als 495.

Per abaixar aquesta xifra, l'equip de govern ha acordat reduir substancialment la dotació permesa. Situant-la, fins i tot, per sota del topall que fixa l'entrada en emergència 3 per sequera (el pitjor dels escenaris previstos pel Govern).

Si aleshores el límit per habitant i dia s'abaixaria fins als 160 litres, l'Ajuntament de Begur des d'ara mateix ja ha establert un topall de 138 litres, que no només inclou l'ús domèstic, sinó també les activitats econòmiques i comercials.

La resta de restriccions que aplica el municipi davant l'entrada en emergència, i que ja ha difós a la població, van en sintonia amb aquelles que ha fixat la Generalitat. Entre aquestes, queda del tot prohibit omplir o reomplir piscines amb aigua dolça, i tan sols es permeten reomplir parcialment aquelles que serveixen per a la pràctica esportiva "en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària".

A més, només es podran regar els jardins i zones verdes per garantir la supervivència de l'arbrat fent servir aigua regenerada o freàtica. Els carrers i cotxes no es poden rentar amb aigua potable -excepte els túnels de rentat que tinguin recirculació d'aigua- i tan sols s'autoritza fer servir galledes i esponges per netejar aparadors i finestres.

Moltes d'elles, ja actives

El regidor de Medi Ambient, Jordi González, explica que tot i que ara Begur engegui el pla d'emergència per sequera, "moltes de les mesures ja s'han estat seguint de facto". Per exemple, les dutxes de les platges ja es van tancar l'estiu del 2023, i el consistori ha fet servir aigua regenerada tant per al reg de jardins com per a la neteja de carrers.

"Reduir els consums es troba en mans de tota la ciutadania, així com de les persones que ens visiten", subratlla l'alcaldessa, Maite Selva. "Per això demano la implicació de tots i totes, i tenir consciència davant la situació d'emergència que vivim com a poble i com a societat", hi afegeix l'alcaldessa, en referència a l'agreujament de la sequera.