Begur al·lega contra la sanció de l'ACA perquè la veu ''injusta''

L'Ajuntament recorda que ha estat "pioner" a l'hora d'impulsar mesures per frenar els consums

Begur (Baix Empordà) ha presentat al·legacions contra la sanció de més de 54.000 euros que li ha interposat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per haver excedit el consum en plena sequera. L'Ajuntament subratlla que la multa és "injusta" i reitera que, "des del primer dia", està "compromès" amb fomentar l'estalvi i frenar els consums excessius que s'han detectat al municipi.

Entre d'altres, interposant sancions -sobretot, per reg de jardins- o amenaçant amb instal·lar limitadors de cabal als grans consumidors. A les al·legacions, el consistori hi inclou tota la bateria d'accions que ha estat fent els darrers mesos, com la nova ordenança d'estalvi d'aigua, i la redacció d'un pla que preveu inversions de fins a 13 milions a la xarxa.

L'expedient sancionador que l'ACA ha obert a l'Ajuntament baix-empordanès es tradueix en una multa que puja a 54.355,66 euros. S'interposa per haver sobrepassat el límit de consum permès al setembre, quan s'estava en excepcionalitat per sequera (i la dotació era de 230 litres per habitant i dia).

La quantitat de la multa se subdivideix en dos imports. Per una banda, aquell que fa referència a haver excedit la dotació permesa (i que puja a 41.800 euros d'una forquilla que es mou entre els 10.000 i els 50.000). L'altre import, de 12.555,66 euros, s'interposa pels litres que es van consumir de més (en concret 126, perquè al setembre l'ACA va comptabilitzar 356 litres per habitant i dia).

L'alcaldessa de Begur, Maite Selva, va considerar "injusta" la sanció, i més tenint en compte que l'ACA els havia posat com a exemple, i va anunciar que hi presentarien al·legacions. Ara, el consistori ja ha fet aquest tràmit. A l'escrit que ha remès a l'ACA, el consistori subratlla que "des del primer dia" ha estat "compromès" a conscienciar la ciutadania i fomentar l'estalvi. I com a prova, enumera totes les accions que ha dut a terme.

En aquestes hi ha "els múltiples bans d'alcaldia i consells" que ha difós informant la ciutadania sobre les mesures d'estalvi, les reunions informatives als diferents barris i sectors, els avisos als grans consumidors i la interposició de multes (a hores d'ara ja s'han tramitat una setantena d'expedients, i s'han ingressat més de 20.000 euros).

A més, l'Ajuntament recorda que ha estat "pioner" a l'hora de tirar endavant diferents accions per frenar els consums excessius (sobretot, per reg de jardins). Entre aquestes, hi ha la nova ordenança específica d'estalvi d'aigua -que es preveu aprovar inicialment al gener- o l'amenaça d'instal·lar limitadors de cabal a aquells que persisteixin en consums desmesurats.

El rebut, més car

A més, el consistori també ha reduït la pressió de l'aigua a tota la xarxa d'abastament i modificarà el tercer tram de la tarifa de l'aigua, per encarir la factura a aquells qui més consumeixen (en concret, aplicant una quota de 8 euros per metre cúbic a aquelles llars que tinguin un consum superior als 30).

D'altra banda, l'Ajuntament recorda que ha modificat el contracte de subministrament d'aigua, perquè "amb caràcter urgent i extraordinari" s'incorporin un tècnic i dos operaris més a la plantilla que es dediquin exclusivament a resoldre els problemes de la xarxa. En paral·lel, ha sol·licitat una subvenció dels fons Next Generation per optimitzar el sistema i també ha demanat un ajut a l'ACA per reduir les fuites a les canonades (un altre dels problemes que arrossega Begur, que té fins a 52 urbanitzacions).  De moment, el consistori està en espera que l'Agència resolgui la convocatòria.

Per últim, l'Ajuntament recorda que des del 2019 està fent "una forta inversió" per millorar la xarxa, i que impulsat un Pla Director d'Abastament d'Aigua Potable que recull inversions de fins a 13 MEUR. "Tenint en compte totes les accions fetes des del consistori, l'adopció d'una sanció com aquesta es veu injusta; per això, l'Ajuntament ja ha presentat les al·legacions pertinents a l'ACA, demostrant de quina manera s'està essent proactiu per fomentar l'estalvia d'aigua", conclou el consistori.