Els pagesos aixequen el tall a l'N-II i l'AP-7 a l'Alt Empordà

Prometen més talls el 28 de febrer si no obtenen resultats de Generalitat i Estat

Els pagesos gironins que han estat tallant durant més de 30 hores l'autopista AP-7 i l'N-II a Pontós (Alt Empordà) han decidit aixecar els bloquejos i permetre la circulació després que els últims contactes amb la Generalitat i l'Estat els ha donat a entendre que tenien intenció de negociar les seves demanes.

Així ho han acordat després de celebrar una assemblea a peu de carretera on s'han exposat els compromisos que han obtingut tant del Govern (sobre restriccions per la sequera i burocràcia) com de l'estat espanyol, després que els hagin confirmat una reunió amb el secretari general del Ministeri la setmana vinent.

Amb tot, han assegurat que si no obtenen resultats des del Ministeri el Govern català tornaran a tallar les carreteres el pròxim dimecres 28 de febrer.

El bloqueig de l'autopista i la nacional en aquest punt de l'Alt Empordà des d'ahir al matí s'ha traduït en cues i congestions a diferents punts de la xarxa viària. Els vehicles que circulen en sentit nord per l'AP-7 es desvien a la sortida de Vilademuls i, des d'aquí, un cop enllacen amb Orriols se'ls fa anar cap a la carretera de l'Escala.

Al seu torn, França també ha restringit la circulació a la Catalunya del Nord arran dels talls dels pagesos gironins. Ahir, s'obligava els tràilers a girar cua a l'altura del Pertús. Aquest dimecres, arran de la saturació que va patir l'autopista A9 i les diferents àrees de peatge en direcció a la frontera, aquest dimecres ja no es deixa circular ni camions ni vehicles lleugers més avall de Narbona.

L'assemblea

Han agafat el micròfon responsables d'Unió de Pagesos i membres de la plataforma Revolta Pagesos. Narcís Jordi Poch, Josep Vall-llosera i Jordi Ginebreda han explicat que han aconseguit que tant la Generalitat com l'estat espanyol "obrin una porta" a les seves reclamacions.

En relació a les competències de la Generalitat, han afirmat que el Govern ha refermat la voluntat de mirar com flexibilitzar les restriccions per sequera tant a l'agricultura com a la ramaderia i posar tots els esforços perquè la finestreta única per a tots els tràmits sigui una realitat al més aviat possible per, així, reduir la burocràcia.

Els pagesos també estaven molt pendents de l'altra via de negociació, en aquest cas amb el govern espanyol. En aquest sentit, han afirmat que titulars de la secretaria d'Agricultura es traslladaran a Catalunya per reunir-se amb ells la setmana vinent. "És molt important perquè, d'entrada, ens reconeixen com a interlocutors", han dit. De l'Estat volen, també, simplificació administrativa i, sobretot, tenir veu i poder influir en la Política Agrària Comuna a Europa.

Després d'explicar els acords principals, els pagesos han decidit per àmplia majoria aixecar el tall. "Ara ens toca a nosaltres fer un gest de bona voluntat", han assenyalat. L'advertència, però, és clara: els pagesos continuen en peu de guerra perquè, sinó, s'enfronten a la "mort" del sector. "Avui agafem i marxem d'aquí, però ja estan avisats que els seguirem de prop. Si no hi ha resultats, el dia 28 tornarem a sortir al carrer i ens hi estarem els dies que calguin, que ja hem demostrat que podem fer-ho", ha dit Ginebreda.

Els pagesos han estat recollint i fet una gran foguera enmig de l'AP-7 amb els arbres i pneumàtics que havien fet servir per fer barricades. Segons han dit, els Mossos escortaran els tractors per l'AP-7 perquè puguin tornar a casa i es pugui anar recuperant la mobilitat per carretera a les comarques gironines, on les protestes dels pagesos han provocat llargues cues i retencions, sobretot de camions.

Reunió a Barcelona el divendres 23 de febrer

La reunió entre membres de l'executiu de l'Estat i els pagesos serà el pròxim divendres 23 de febrer a la delegació del govern espanyol a Barcelona. Hi assistiran el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; un alt càrrec del ministeri d'Agricultura i els representants de la pagesia. Les parts encara no han concretat l'ordre del dia de la trobada.