Els pagesos gironins volen mantenir els talls fins a aconseguir una reunió amb el ministre

Exigeixen compromisos a l'Estat i a la Generalitat i es preparen per fer nit a l'autopista

Els pagesos gironins mantenen el tall a l'AP-7 i a l'N-II a l'altura de Pontós (Alt Empordà) i sostenen que no se'n mouran fins a aconseguir "compromisos" per part de l'Estat i la Generalitat.

Entre aquests, una reunió directa amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. El portaveu del sindicat Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, sosté que fins que les administracions no moguin fitxa "per afluixar les tensions" els tractors continuaran bloquejant tant la nacional com l'AP-7.

Els manifestants han pactat amb els Mossos d'Esquadra que no els desallotjaran i ja es preparen per fer nit a l'autopista, on continuen encenent pneumàtics i han instal·lat brases per coure-hi carn.

Durant la tarda, els pagesos concentrats a la calçada de l'autopista -tallada en els dos sentits- han portat troncs, pneumàtics i deixalles a l'AP-7 i les han enceses a mode de barricades. A més de les desenes de tractors que col·lapsen l'autopista a Pontós, també n'hi ha molts més aparcats en un camp del costat (on els manifestants han muntat una espècie de campament i posen música amb altaveus).

Aquesta tarda, i després de diferents trobades amb els negociadors dels Mossos d'Esquadra, Jordi Ginebreda ha explicat que s'ha arribat a l'acord que els agents de la Brigada Mòbil no els desallotjaran per la força. "Tothom seguirà quiet i nosaltres seguirem aguantant el tall, perquè sabem que hi ha converses entre la Generalitat i Madrid amb intenció d'adoptar compromisos per afluixar les tensions", ha explicat el portaveu del sindicat i de Revolta Pagesa.

D'entrada, els pagesos gironins demanen una reunió directa amb el ministre d'Agricultura. I ja avancen que mantindran el tall tant a la nacional com a l'AP-7 fins que les administracions no moguin fitxa. "Tan aviat com hi hagi alguna cosa damunt la taula i ens ho notifiquin, celebrarem una nova assemblea per decidir què fem i com s'afrontaran les negociacions per a les demandes que tenim", ha subratllat Ginebreda.

El portaveu dels manifestants ha explicat que allò que volen, sobretot, són "respostes" als greuges que arrossega el sector (dins els quals, ha recordat, hi ha l'excés de burocràcia, l'impacte de la sequera i les ajudes que tenen pendents de cobrar). "Ens tenen amb l'aigua al coll, tot i que ara no n'hi hagi", ha afirmat Ginebreda, fent una similitud entre la situació del sector i la manca de pluges persistent.

"Si movem un sol tractor, perdem potència"

El portaveu d'Unió de Pagesos i de Revolta Pagesa ha avançat que, ben segur, els manifestants passaran la nit a l'autopista. De fet, ja han començat a instal·lar graelles damunt la via per coure-hi el sopar. De menú tenen brou i carn a la brasa.

"No ens mourem; tenim els tractors molt ben posats i fins que no ens donin compromisos, la nostra postura és aguantar", ha afirmat Ginebreda, també en referència al tall a l'N-II. "Si movem alguna eina, perdem potència de negociació, i el que volem són respostes tant des de Barcelona com de Madrid", ha afegit, en referència a la Generalitat i al govern espanyol.

Quan els arribi aquesta resposta, el portaveu dels pagesos gironins ha explicat que celebraran una nova assemblea -ja se n'ha fet una d'informativa on s'ha explicat en quin punt estaven les negociacions- per decidir què fan. "En funció d'allò que se'ns digui valorarem si donem un vot de confiança, però si tan sols se'n dona un trosset de xocolata, segur que no marxarem", ha afegit Ginebreda, sense posar hora de final al tall.

De fet, durant l'assemblea, els pagesos gironins han fet una crida als seus companys d'altres punts de Catalunya (com Vic o Lleida) perquè se sumin al tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós.