Un caçador fereix de gravetat un ciclista d'un tret durant una batuda a Forallac

L'incident s'ha produït aquest passat diumenge al matí

Un caçador ha disparat un tret a l'abdomen d'un ciclista en una zona boscosa de Forallac (Baix Empordà) aquest diumenge i el va deixar ferit de gravetat. Els Mossos van rebre l'avís quan faltaven pocs minuts per les deu del matí.

Segons ha avançat la periodista Anna Punsí, l'incident, que s'investiga com un accident de caça, es va produir en un punt de difícil accés del nucli de Fitor i estaria habilitat per fer-hi batudes.

El caçador hauria confós la víctima amb un senglar. Els Mossos d'Esquadra i Agents Rurals han investigat la senyalització que hi havia i han pogut determinar que la batuda tenia lloc en una zona privada, permesa, acotada i ben senyalitzada amb cartells i cintes.

El mateix informe dels Agents Rurals recull que el ciclista va entrar sense permís en una àrea privada de caça. El tret es va produir a una distància de 36 metres de distància -entre el punt on hi havia el caçador i on hi havia el ciclista-.

També destaquen que el caçador no tenia visió de l'objectiu i, per tant, el va confondre la persona amb un senglar, indiquen des del cos de rurals. Per tot això, s'investiga com un cas de negligència.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 'in situ' al ciclista, que va ser traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona en helicòpter i, tot i que està greu, no es tem per la seva vida.

Reacció dels caçadors

La Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça lamenta els fets i espera que el ciclista ferit es pugui recuperar de les ferides. En un comunicat, remarquen que la batuda que es feia en aquesta zona de les Gavarres estava "degudament comunicada i senyalitzada".

Segons el caçadors, el ciclista va entrar en terreny de batuda i va rebre el tret "accidentalment" per part d'un dels caçadors. "Va ser la mateixa colla de caçadors qui va avisar al 112 dels fets i va ajudar en l'assistència sanitària a un punt remot de Fitor. Prèviament, havia estat informat pels mateixos caçadors que entrava en una zona de batuda", diu la Federació de Caça.

A més, el caçadors de les comarques gironines també responsabilitzen la Generalitat de la situació: "Els representants de la Territorial han manifestat en reiterades ocasions a la Generalitat el poc respecte que hi ha cap a les batudes degudament senyalitzades". "Entenem i defensem la importància de conviure entre tots al medi natural i, per això, hem de respectar drets i deures mutus", afegeixen.

Al comunicat, exposen que, tot i les seves reivindicacions, el Govern "no fa prou per fer respectar l'accés a les zones de batuda" i així "evitar que hi entrin usuaris". "El poc compromís cap als usos al medi natural es demostra en què la normativa vigent d'accés motoritzat al bosc és del 1995 a i, en gairebé tres dècades, cap polític al Govern n'ha desplegat el reglament corresponent", critiquen. Els caçadors reclamen el catàleg de camins de tot el territori com a eina "clau" per saber quins camins són d'ús públic i quins no.

"Els caçadors gironins mantenim el nostre compromís a senyalitzar i comunicar batudes, però l'exercici dels drets i deures ha de ser compartit per totes les parts en l'entorn natural", conclouen els caçadors que consideren que aquest "respecte mutu" s'ha d'articular al voltant d'eines impulsades per l'administració.