La Creu Roja diu que col·labora amb la justícia en el tema dels abusos sexuals

L'entitat s'ha personat en la causa com a part interessada i afectada

La Creu Roja ha refermat que està col·laborant amb la investigació judicial per esclarir si l'expresident del Pla de l'Estany, Joaquim Homs, va abusar sexualment de joves que recorrien a l'entitat per rebre ajuda social.

En un comunicat, la Creu Roja recorda que ja s'ha personat a la causa oberta com a part "interessada i afectada" i assegura que col·labora "amb totes les parts implicades" perquè la investigació es pugui resoldre "al més aviat possible". La institució també destaca que està "oberta" a oferir seguiment i suport als joves que han denunciat ser víctimes d'abusos. Aquest dilluns, treballadors socials han criticat durament la Creu Roja, a qui acusen d'haver encobert Homs.

Joaquim Homs, que és funcionari de presons i portava molts anys vinculat a la Creu Roja de Banyoles, va ser detingut el 10 de juny després que tres joves immigrants el denunciessin per uns suposats abusos sexuals. El cas el van destapar alguns educadors socials de Banyoles, que havien rebut queixes per part d'alguns nois usuaris de la Creu Roja sobre l'actitud d'Homs. Els educadors van presentar una denúncia als jutjats, que s'acompanyava d'algunes cartes dels joves on relataven els suposats abusos quan encara eren menors d'edat.


El jutjat va obrir diligències per aquests fets i va citar a declarar diversos d'aquests joves. Segons els joves, el detingut solia cometre els abusos i tocaments a casa seva. Allà era on els demanava que l'acompanyessin després d'atendre'ls a la Creu Roja de Banyoles, on cursava les seves peticions.

Homs va passar dues nits a comissaria i després va ser traslladat al Jutjat d'Instrucció número 3 on va declarar. Després d'escoltar la seva versió i la dels joves denunciants, el jutge el va deixar en llibertat provisional. Per la seva banda, Creu Roja va apartar-lo de forma fulminant i va expressar que estudiaria personar-se com a acusació particular si la denúncia tirava endavant.

Aquest dilluns, l'Assemblea de Treballadors d'Acció Social de les Comarques Gironines (ASSACS) ha reclamat que Homs ingressi immediatament a presó perquè, segons denuncien, està coaccionant altres joves immigrants que haurien estat víctimes dels suposats abusos però que encara no s'han atrevit a denunciar-ho.

Els treballadors socials també han estat molt crítics amb el paper que ha jugat la Creu Roja, a qui acusen "d'encobrir" Homs. Segons l'Assemblea de Treballadors d'Acció Social, la Creu Roja menteix quan assegura que no tenia coneixement dels suposats abusos. Els treballadors socials insisteixen que alguns educadors socials havien explicat als seus superiors que alguns usuaris asseguraven ser víctima de tocaments.

ASSACS estudia denunciar la Creu Roja per haver "encobert" Homs i també reclama a l'entitat que es faci càrrec de les despeses judicials de les víctimes, que no tenen recursos econòmics.

La Creu Roja ha reiterat que col·labora amb la investigació sobre el cas "dels presumptes abusos realitzats per un membre voluntari a l'assemblea comarcal al Pla de l'Estany" i, per això, s'han personat a la causa. La institució recorda que respecta en tot moment la presumpció d'innocència però que volen que l'afer s'esclareixi "al més aviat possible".

En el comunicat, la Creu Roja explicita que respecta qualsevol decisió legal que emprenguin les parts afectades en el procés i assegura que s'ofereix als joves denunciants per oferir-los seguiment i suport.