Lídia Pujol presenta a Torroella de Montgrí 'Babel' on aprofita per criticar la societat actual

El treball s'ha pogut enregistrar gràcies al Premi Espai Ter

Lídia Pujol ha presentat aquest dissabte al vespre 'Babel – dels fems i les flors' Torroella de Montgrí (Baix Empordà) amb un concert que s'ha allargat gairebé dues hores i en el que se li ha fet entrega del guardó Espai Ter.

La presentació de 'Babel' s'ha concebut com un espectacle farcit de poemes que "conviden a una profunda reflexió sobre la vida, la identitat i la necessitat de desafiar les normes socials per abraçar l'essència de l'ésser humà", ha dit Pujol. El concert ha començat amb 'Cant Espiritual', seguit de 'If I were in heaven' i 'Pare esparver' i ha acabat amb 'La sang', 'L'arbre no sap' i 'Nada de nada'. 

Per l'artista, "'Babel' és, sobretot, una acció de gràcies per formar part de la vida i és també una crítica ferotge a la competitivitat sistèmica letal per la vida". De fet, aquest treball que repassa els seus vint anys de carrera musical a través dels temes cabdals de la seva trajectòria i de peces inèdites, li ha servit per fer una crítica a la societat actual.

"No hem de salvar un planeta, hem de canviar un sistema i que s'avingui al que de veritat som: infinita necessitat d'estimar i de ser estimats, de ser acceptats pel que som, no pel que tenim", diu convençuda Pujol, que considera que "l'ésser humà encara no ha après a viure, però encara hi som a temps".

'Babel'

"'Babel' etimològicament vol dir "balbuceig", confusió a l'hora d'expressar alguna cosa", ha explicat Pujol, que també l'ha anomenat "dels fems i les flors" perquè "ha estat fruit d'anar compostant aquest camí personal de construcció al que tots estem convidats; cada crisi, cada conflicte, cada qüestió traumàtica ha estat elaborada i d'aquest treball n'ha sorgit un espectacle o un disc". De fet, el concert ha començat parlant dels "fems amb els quals cal fer alguna cosa per no quedar ofegats" i ha acabat amb les "flors", que és el que Pujol presenta com "el futur de la vida".

La quinzena de cançons de 'Babel' contenen missatges de tradició popular i d'autors com Emily Brontë, Palau i Fabra, Prevert i Sergi Belbel; composicions d'Òscar Roig, Dani Espasa, Enric Gispert i la mateixa Lídia Pujol, entre d'altres. Els arranjaments, la direcció i la producció musical van a càrrec de Dani Espasa i Pau Figueres i el treball ha estat mesclat a 'The sound of wood studio' a Corbera de Llobregat (Baix Llobregat) per Aniol Bestit.  

Presentació en primícia

A quatre mesos de publicar oficialment l'àlbum i a més de mig any vista de començar la gira, Lídia Pujol ha presentat aquest dissabte al vespre en primícia 'Babel' davant del públic que ha acudit al concert a l'Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí, on s'ha enregistrat el disc gràcies al guardó Espai Ter.

De moment, l'artista ja ha avançat dos dels temes que formaran part del nou disc, que versionen denou dos clàssics de la seva carrera: 'Els contes dels dos suïcides' i 'Encara'. Durant els pròxims mesos, la cantant anirà publicant noves cançons del disc a poc a poc perquè, diu, li serveix "per reflexionar i establir un diàleg amb el públic". En aquesta línia, cada nou tema que presenti anirà acompanyat d'un pòdcast i d'una acció social que ajudarà a aprofundir en el contingut de cada cançó. 

Premi Espai Ter

El projecte musical 'Babel' ha rebut el 5è Premi Espai Ter, que cada dos anys entrega l'Espai Ter amb l'objectiu d'apadrinar i impulsar un projecte musical de creació. El suport es concentra en la cessió d'espais de residència, en l'enregistrament i edició del treball, en l'estrena i presentació del projecte discogràfic a l'Espai Ter i en el suport a la seva gira. 

Amb aquest reconeixement a Lídia Pujol, fonts de l'Espai Ter asseguren que pretenen "visibilitzar el camí artístic d'una cantant compromesa, que posa èmfasi en el discerniment a través de la cultura capaç de crear una societat de futur basada en la qualitat humana".

A Torroella de Montgrí, Lídia Pujol ha presentat aquest dissabte un nou disc acompanyada per Dani Espasa, al piano; Miquel Àngel Cordero, al contrabaix; Dani Espasa, a les flautes; Pau Figueres, a la guitarra; Carlos Montfort, al violí, i Dídak Fernández, a la bateria.