Girona multarà qui gasti més aigua del compte i seguirà mensualment als grans consumidors

L'Ajuntament se centrarà en els 30 primers que sobrepassen els 5.000 metres cúbics anuals

Girona tindrà una ordenança per sancionar aquells qui gastin més aigua del compte i farà un seguiment mensual als grans consumidors. El regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, ha explicat que la nova ordenança, que s'està redactant, partirà d'allò que ja recollia el Pla de Sequera aprovat durant l'anterior mandat (on el ventall de multes es fixava entre els 125 i els 3.000 euros).

En paral·lel, l'Ajuntament també ha fet un llistat dels centres i empreses que gasten més de 5.000 metres cúbics anuals d'aigua i se centrarà en els 30 primers per demanar-los que n'estalviïn.

Davant l'entrada en emergència, Sergi Cot ha agraït també "l'esforç de la ciutadania", que ha permès que Girona se situï per sota el topall de 200 litres per habitant i dia. El regidor ha explicat que allò que es vol es activar "al més aviat possible" els dos nous pous del Sitjar, que han de permetre pal·liar la manca d'aigua.

Tot i que no hi ha posat data, el regidor ha avançat que entraran en servei "les pròximes setmanes", quan se n'acabi l'electrificació. Precisament, aquest dilluns el ple de Girona va autoritzar l'empresa pública Cicle de l'Aigua del Ter SA (CATSA) a demanar un crèdit per afrontar l'obra.

En paral·lel, l'Ajuntament de Girona també treballa per conscienciar els grans consumidors de la necessitat d'estalviar aigua. A finals de l'any passat, el consistori ja els va enviar una carta però el que vol ara és fer-ne "un seguiment més detallat", ha precisat el regidor.

Per això, l'Ajuntament de Girona ha elaborat un llistat de tots aquells qui consumeixen més de 5.000 metres cúbics d'aigua anuals. La relació, segons ha explicat el regidor d'Acció Climàtica, inclou tant centres sanitaris com indústries, empreses i establiments de la ciutat.

El consistori agafarà ara els 30 primers de la llista i els vigilarà de prop mes a mes. "És veritat que ja s'han preocupat des del primer dia, però el que volem fer ara és assessorar-los perquè compleixin les mesures actuals i pressionar-los una mica", ha concretat Sergi Cot.

Nova ordenança

A més, el consistori també aprovarà una nova ordenança per sancionar aquells qui gastin més aigua del compte o incompleixin les restriccions per sequera. El document, que ja s'està redactant, per una banda, tindrà en compte el model d'ordenança que ha proposat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) als municipis. I per altra banda, partirà també d'allò que recull el Pla de Sequera de Girona, aprovat durant el mandat anterior.

En tots dos casos, les sancions que es proposen poden arribar fins als 3.000 euros per a les infraccions més greus. "Allò que volem és transaccionar aquests documents; ho estem treballant, amb l'objectiu que la nova ordenança també millori aspectes de caràcter més tècnic", ha avançat el regidor d'Acció Climàtica. Cot ha dit que la nova ordenança es portarà a ple "al més aviat possible", un cop se n'hagi enllestit el redactat i hagi passat els corresponents tràmits "administratius i jurídics".

"La ciutadania ha pres consciència"

El regidor d'Acció Climàtica també ha volgut agrair l'esforç que ha fet la ciutadania per reduir el consum d'aigua al llarg d'aquests mesos. I que ha permès que, amb l'entrada a la fase 1 de l'emergència per sequera, la ciutat se situï per sota del topall dels 200 litres per habitant i dia que fixa l'ACA.

En concret, segons les últimes dades, a l'octubre Girona va consumir 205 litres per habitant i dia. Una xifra que al novembre ja es va reduir fins als 190 i que va tancar el desembre amb 180 litres per habitant i dia.

"Celebrem que la gent hagi pres consciència i felicitem a la ciutadania pel seu comportament; sobretot, tenint en compte que la sequera avança molt ràpidament i, malauradament, de manera crítica", ha conclòs Sergi Cot.