El Pla de l’Estany pretén millorar l’impacte ambiental de l’esport d’aigua dolça

‘Regenera Water Sport’ durarà tres anys i compta amb sis socis d’arreu d’Europa

 El projecte europeu ‘Regenera Water Sport’, que busca millorar l’impacte ambiental dels esports en aigua dolça, liderat pel Consell Esportiu del Pla de l’Estany, engega motors amb la visita de les diferents organitzacions participants a Banyoles. El passat dijous i divendres es van fer les dues primeres jornades de treball que va servir per reforçar relacions i definir els fonaments per al desenvolupament el projecte en els pròxims tres anys.

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany i les diferents organitzacions participants al ‘Regenera Water Sport’ van començar a treballar per al desenvolupament del projecte coneixent la diversitat de realitats a cada territori.

Les organitzacions que participen són: l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), l’EcoFellows Ltd de Finlàndia, amb la Federació de Rem d’Eslovènia, amb l’Association of Cities and Regions for sustainable Resource management (ACR+) de Bèlgica i amb l’entitat Leave no Trace d’Irlanda. Una persona representat de cada una d’aquestes organitzacions va visitar el Pla de l’Estany per començar a treballar en el desenvolupament del projecte.

Des del Consell Esportiu es fa una valoració positiva d’aquesta primera trobada amb les diferents organitzacions que hi prenen part, destacant que “després d’aquesta primera trobada s’intueix una bona coordinació. Cada un dels agents implicats ha marxat amb feina per fer fins a la següent trobada.

Més enllà del treball de coordinació entre tots els socis del projecte, la visita també va servir per donar a conèixer el Pla de l’Estany. La comarca, amb una llarga tradició amb l’organització de proves esportives entorn de zones d’aigua, serà una de les seus on s’ha d’implementar el projecte.

Un projecte a tres anys vista

El ‘Regenera Water Sport’ té com a objectiu millorar la gestió de la sostenibilitat a l’hora de practicar esport en zones d’aigua dolça i els seus entorns. En aquest context, vol tenir incidència en les activitats esportives diàries, les competicions esportives i, també, en el turisme esportiu.

A més, es focalitza en el concepte de Regeneració, que va més enllà de la sostenibilitat i el que pretén és deixar l’entorn millor del que l’has trobat. El projecte, que compta amb la col·laboració de diverses entitats i organitzacions d’àmbit europeu, forma part de la convocatòria Erasmus+ Sport 2023.

Des del Consell Esportiu es destaca la necessitat d’una bona col·laboració entre administracions públiques, associacions que treballen per la conservació, manteniment i educació ambiental, clubs esportius, entitats de la societat civil i empreses turístiques per tal de poder fer realitat el projecte.