Un acusat d'empassar-se droga durant un vis a vis a la presó de Figueres es justifica

La fiscalia l'acusa de tràfic de drogues i demana 5 anys de presó

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous un acusat de fer de 'mula' i introduir droga a la presó de Figueres aprofitant un vis a vis. El processat, que s'enfronta a 5 anys de presó per tràfic de drogues, ha reconegut els fets i ha al·legat que ho va fer perquè era addicte i tenia "un deute" amb altres reclusos.

Els funcionaris del Puig de les Basses ja tenien "sospites fonamentades" que aquest intern estava entrant droga al centre penitenciari. Per això, el tenien sotmès a vigilància i, després de la trobada íntima que va tenir el 23 de setembre del 2017, li van fer una radiografia, descobrint que s'havia empassat embolcalls d'haixix i cocaïna.

L'acusat estava complint condemna al centre penitenciari Puig de les Basses. Segons ha reconegut al judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, el 23 de setembre del 2017 va gaudir d'un vis a vis i va aprofitar la trobada íntima per empassar-se droga amb la intenció d'entrar-la a la presó.

Els funcionaris del centre penitenciari feia temps que sospitaven que ho feia i, per això, el vigilaven de prop seguint el protocol establert per a aquests casos. Quan va sortir del vis a vis, el van traslladar fins al centre mèdic i li van fer una radiografia. Així, van descobrir que s'havia empassat diversos embolcalls de droga: "Es van detectar cossos estranys al seu interior".

El cap de servei de la presó ha remarcat que aquesta és una mesura excepcional i que no es fa "mai" de manera aleatòria: "Es fa en base a sospites fonamentades". Després de detectar els embolcalls amb la radiografia, el reclús va estar vigilat i sota supervisió mèdica fins que els va expulsar.

En concret, segons recull la fiscalia, eren sis cilindres de diferent mida. L'anàlisi del laboratori central dels Mossos d'Esquadra va concloure que el reclús s'havia empassat 60,18 grams d'haixix i una paperina amb 0,68 grams de cocaïna. La droga hauria fregat els 400 euros de valor al mercat negre.

La fiscalia sosté que l'acusat va intentar introduir l'haixix i la cocaïna a la presó per traficar i "obtenir un benefici il·lícit a través de la seva venda". L'acusat nega que aquesta fos la seva finalitat.

Tenia un deute

Al judici, l'exreclús ha reconegut els fets però ha afirmat que en aquella època era addicte a les drogues i havia contret un deute amb altres reclusos que estaven al mateix mòdul que ell. L'acusat està actualment en llibertat i, segons ha exposat la defensa, segueix un tractament de deshabituació.

La fiscalia l'acusa d'un delicte de tràfic de drogues i sol·licita que el condemnin a 5 anys de presó i a pagar una multa de 1.221 euros. L'acusació pública també demana que, si no es pot acreditar el seu arrelament al país, se substitueixi la pena per l'expulsió al Marroc, amb la prohibició de no tornar durant 10 anys.

La defensa demana 1 any i mig de presó perquè considera que la cocaïna era per a consum propi i que es tracta d'un delicte contra la salut pública en la modalitat atenuada per la poca quantitat de droga i per circumstàncies personals del processat, amb un llarg historial de toxicomania.

El judici ha quedat vist per a sentència.