Santa Coloma estudiarà si pagar els 4 MEUR per la sentència de Saioners o recórrer

L'alcaldessa ha intentat negociar sense èxit un pacte de pagament amb els antics propietaris dels terrenys

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners (Selva) està negociant un pacte de pagament amb els antics propietaris dels terrenys del poliesportiu dels Saioners després de la sentència que els obliga a indemnitzar-los amb prop de 4 milions d’euros (MEUR).

L’alcaldessa, Carme Salamaña, ho ha avançat en el plenari ordinari d’aquest dilluns al vespre, en què ha afirmat que havia estat negociant amb la família “fins mitja hora abans del plenari” per tancar l’acord, però no ha estat possible.

A partir d’aquí, l’alcaldessa ha anunciat que al llarg d’aquesta setmana faran un plenari extraordinari monogràfic sobre aquesta sentència. En ell es debatrà si cal presentar un recurs judicial i si els regidors estan d’acord en l’acord de pagament que es negocia.

Salamaña ha recordat que el pagament de la sentència amb els propietaris dels terrenys del pavelló poliesportiu dels Saioners és un “tema heretat” d’anteriors equips de govern, ja que tot plegat va començar “fa 25 anys” quan es va planificar la construcció del pavelló.

Per aquest motiu, ha assegurat que la sentència judicial era “esperada” perquè el judici es va fer ara fa un any. El que es desconeixia fins ara, segons ha insistit l’alcaldessa, és en la “quantitat” que s’hauria d’abonar a la família.

De tota manera, l’equip de govern ha decidit moure fitxa i començar a parlar amb la família demandant per aconseguir tancar un pacte de pagament dels prop de 4 MEUR que hauran d’abonar. La batllessa ha assegurat aquest dilluns al vespre que “fins mitja hora abans del plenari” havien estat negociant amb la família per tancar l’acord. Si bé al migdia semblava que el pacte estava enllestit, finalment els demandants no han signat l’acord i el govern local no l’ha pogut presentar davant de la resta de regidors.

Per això l’alcaldessa ha comunicat a tots els grups municipals que faran un ple extraordinari monogràfic sobre aquesta sentència al llarg d’aquesta setmana. En aquest plenari els regidors debatran sobre l’acord de pagament de la sentència o si cal presentar un recurs judicial.

“Passi el que passi, estem preparats per fer-ho”, ha respost l’alcaldessa a les preguntes dels regidors sobre si serien a temps per presentar un recurs judicial. En un principi el termini per presentar el recurs judicial s’acaba a finals d’aquesta setmana, tot i que l’advocat demanarà un aclariment al jutjat per saber quin és el termini màxim.

Litigis per una permuta

Fa 25 anys el govern local de Santa Coloma de Farners va projectar la construcció d’un pavelló municipal. Per construir-lo, el consistori va decidir fer una permuta de terrenys amb els propietaris de la parcel·la on volien construir el pavelló a canvi d’uns altres terrenys urbanitzables. Com que el canvi d’usos dels nous terrenys estava encallat, la família va fer una proposta de permuta per una parcel·la al polígon industrial. La permuta es va aprovar, però aquest conveni no es va signar mai.

Això va fer que els afectats presentessin un litigi judicial i el 2012 hi havia la primera sentència que condemnava a l’ajuntament a indemnitzar a la família. Segons ha detallat l’alcaldessa, no es va apel·lar aquesta sentència i això “la feia firma”. Finalment, la família va posar un contenciós administratiu el 2018 per executar la sentència. Aquest contenciós administratiu és el que s’ha resolt en les últimes setmanes.

Bon funcionament de la piscina coberta

En el plenari ordinari d’aquest mes de gener el regidor d’Esports, Jordi Cullell, ha detallat que la piscina coberta ja ha aconseguit 885 abonats en les tres setmanes que porta oberta. Des del govern local es mostren “gratament sorpresos i optimistes” amb el bon ritme d’abonats. L’alcaldessa ha recordat que estan “a la ratlla” de convertir-se en un servei sostenible (calen uns mil abonats) i confien en arribar-hi aviat.

De fet, el regidor d’Esports ha apuntat que el gestor de l’equipament preveu ampliar les activitats dirigides que s’hi fan per la gran acceptació per part del públic que han tingut en el primer mes d’obertura. La piscina coberta va reobrir el 27 de desembre després d’un any i mig tancada. Durant els últims dies de desembre, els gestors encarregats d’explotar el servei en els propers vuit mesos van fer jornades de portes obertes i els primers abonaments ja es van cobrar a partir del 2 de gener.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, ha avisat, però que han rebut la notificació d’un contenciós administratiu vinculat amb la piscina. Es tracta d’un recurs contra la cancel·lació del contracte amb l’anterior empresa que explotava el servei i que va tancar de forma unilateral les portes l'agost del 2022. Salamaña ha apuntat que l’administrador concursal de l’anterior empresa, que es troba en concurs de creditors, ha presentat el recurs judicial perquè la cancel·lació del contracte no havia de ser per incompliment sinó pel mateix procés de concurs de creditors. “No serà una quantitat important”, ha conclòs l’alcaldessa.