Triple protesta al ple de Girona: alumnes del Cartanyà, treballadors municipals i policies

Les pancartes i xiulets es traslladen de la plaça del Vi a la sala amb un taüt inclòs

Tres protestes simultànies contra l'equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) han marcat l'inici del ple de Girona. A la reivindicació successiva que ja porta a terme la Policia Municipal, se n'hi han sumades dues més.

Per una banda, els treballadors afectats per la Valoració de Llocs de Treball (VLT), que s'han concentrat amb xiulets, petards i sirenes a la plaça del Vi per criticar que tan sols "s'ha cobrat el 12%" d'allò que es va prometre.

Part d'ells han deixat un taüt de cartró a la sala de plens per criticar "la mort" dels seus drets. A més, alumnes de l'institut Ermessenda afectats pel tancament de la seu de l'edifici Cartanyà s'han concentrat amb pancartes contra la decisió d'unificar el centre a Can Prunell amb més mòduls prefabricats.

El centre escolar està actualment dividit en dues seus separades per dos quilòmetres: l'edifici Cartanyà i la de Can Prunell. Els estudiants no veuen amb bons ulls l'acord del Departament d'Educació i l'Ajuntament de reunificar-los a Can Prunell el curs vinent, després de no poder continuar afrontant el lloguer de la seu de Cartanyà, un edifici que és propietat del Bisbat de Girona.

Els alumnes han portat pancartes on es podia llegir 'Cartanyà, on ens volem quedar' o 'No ens volem canviar'. Una de les estudiants de 1r d'ESO, Miranda Simon, ha afirmat que la reunificació suposarà que hagin de sortir més aviat de casa, utilitzar el bus per anar fins a l'institut i, també, arribar més tard un cop acabades les classes. També ha lamentat que, arran de la decisió, hi ha estudiants que s'estan plantejant canviar d'institut i que això suposarà "trencar amistats" que han travat.

"Quan vam anar a fer la jornada de portes obertes ens van dir que ens quedaríem aquí, no ens vam dir que aniríem a barracons. Com que no volem anar a barracons, no volem marxar i ens volem quedar aquí", ha subratllat. Un altre estudiant, Aleix Puig, també ha afegit que un dels motius pels quals s'oposen al tancament de la seu és haver d'estudiar en un institut en mòduls prefabricats: "Personalment, prefereixo estar en un edifici que està fet de pedra i no en uns contenidors". Educació va informar divendres que es tracta d'una solució provisional mentre tira endavant el projecte per construir un nou institut a les naus de l'antiga Simon.

"A la cua" en seguretat

Les protestes de Policia Municipal són habituals abans del ple de Girona arran del conflicte enquistat per la manca d'efectius i el preu de les hores extra. La sessió plenària d'aquest dilluns, de fet, ha aprovat la supressió d'un article que permetia a l'Ajuntament mobilitzar els agents de manera excepcional fins a quatre cops l'any. Precisament, sol·licitada pel mateix sindicat policial SIP-Fepol, que veu la mesura com un greuge per pal·liar la manca d'efectius del cos. 

Arran d'això, el SIP-Fepol ha redactat un informe que han entregat als regidors comparant el nombre de policies per habitant i la inversió en seguretat a Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida. El delegat sindical Jordi Garcia ha remarcat que l'anàlisi demostra que la ciutat està "clarament a la cua" en inversió en seguretat i exposa que això afecta directament al servei que poden prestar a la ciutadania.

"En la recomanació europea de la ràtio d'1,8 policies per cada 1.000 habitants, podem afirmar que les altres capitals estan complint i que l'única que no ho fa és Girona", indica l'informe que calcula que fan falta més de 25 agents nous a la ciutat per "complir amb la recomanació de seguretat".

Això, conclouen, es tradueix en "desatenció a les demandes de la ciutadania" i fa que Girona quedi "desprotegida" quan hi ha esdeveniments molts concorreguts -com ara partits dels primers equips- perquè no hi ha suficients agents per cobrir, també, les demandes habituals. Els policies també temen que se'ls acabi mobilitzant de manera involuntària via decret, com ja va passar a finals de l'any passat o per la cavalcada de Reis: "Ara ve Setmana Santa, i ens temem el pitjor".

Mobilitzacions que poden anar a més

La tercera protesta ha estat la dels treballadors municipals afectats per les desigualtats retributives. Ja fa quasi un mes que van reprendre les concentracions sorolloses, amb xiulets, percussió, petards i sirenes, per denunciar la situació. El responsable de la secció sindical de CCOO, Rafael Navarro, i el portaveu de la Intersindical, Jordi Navarro, han dit que n'estan tips de les "bones intencions i les bones paraules" de l'equip de govern i reclamen solucions.

La plantilla no descarta ampliar les protestes i arribar "fins on faci falta", fins i tot a la vaga, si no s'adopten mesures o s'apliquen compromisos concrets per complir els compromisos que impliquen pujades de sou per la Valoració de Llocs de Treball (VLT) i l'increment del 3% establert per l'Estat. "Estem parlant de molts diners cada mes per a molts treballadors", ha conclòs Rafael Navarro.