La Bisbal d'Empordà gestionarà el servei d'aigua potable el 2027

Prop del 70% del pressupost d'inversions es dedicarà enguany a millorar la xarxa

Si tot va segons el previst, el 2027 l'Ajuntament de la Bisbal (Baix Empordà) serà qui gestionarà el servei d'aigua al poble. El consistori ha començat a posar fil a l'agulla per fer efectiva aquesta voluntat majoritària del conjunt de forces polítiques del ple.

A més, aquesta vegada hi ha un informe per part d'una consultora que avala la municipalització, per davant d'una gestió indirecta d'una empresa pública. La possibilitat que sigui una companyia privada qui es faci càrrec del servei és la tercera opció que contempla l'informe.

Es dona la circumstància que aquesta és la fórmula que s'ha fet servir històricament a la Bisbal d'Empordà. A més, el contracte que l'Ajuntament tenia amb Sorea -ara Agbar- es va declarar nul, fet que ha propiciat que no hi hagués manteniment ni inversions a una xarxa molt deteriorada. Fruit d'això han estat constants les avaries que han deixat sense servei a tot el poble.

Unes avaries que solen concentrar-se sempre al mateix punt, un lloc clau i que obliga a tallar el subministrament de tota la ciutat, amb els perjudicis que això genera a particulars i empreses. De fet, des de principi d'any ja hi ha hagut el primer problema. Va ser el passat 5 de gener quan una avaria en va obligar a tallar l'aigua de tot el municipi des de primera hora fins al migdia.

Més inversió

Des del nou govern municipal assenyalen que "tenen molt clar" que la millor opció és la gestió municipal, si bé lamenten que l'anterior executiu "no havia preparat res". L'alcalde, Òscar Aparicio, ha explicat que licitaran "només el servei" a una empresa externa durant els pròxims tres anys, amb possibilitat de prorrogar-lo dos més. "Aquest temps es dedicarà a enllestir tot el necessari", assenyala.

A més, Aparicio remarca que en el pròxim ple s'espera l'aprovació del pressupost que contempla 730.000 euros a tot el que fa referència al servei d'aigua. En concret, 600.000 euros per canviar la canonada que porta l'aigua dels pous, 50.000 euros per la redacció d'un pla director per saber l'estat de les canonades, 50.000 euros més per la reposició de la xarxa de clavegueram i 30.000 euros més per encarregar un projecte per saber el cost del canvi de la canonada que distribueix. "És la prova més evident de la nostra voluntat", ha remarcat l'alcalde.

Les entitats reclamen

L'entitat Aigua Clara de la Bisbal considera "molt urgent" que la gestió de l'aigua sigui municipal i reclama que es facin unes inversions que són "molt necessàries". La membre de la plataforma, Alba Miret, assenyala que les pèrdues del subministrament per la falta de manteniment són "molt importants" i assegura que això també afecta directament la qualitat de l'aigua que consumeixen els bisbalencs.

Des del consistori reconeixen que hi ha pèrdues, i que l'estat de la xarxa és dolent, però concreten que es tracta d'un fet que també passa a altres llocs i deixen clar que la millora de les canonades i la resta de la xarxa és "una de les prioritats".

A més, des de l'entitat també es queixen que la proposta de l'Ajuntament passa per dues pròrrogues opcionals de dos anys, quan acabi el contracte pont de tres anys que ha de servir per deixar-ho tot a punt.

Només amb pous

Una altra de les reclamacions que fa Aigua Clara és que la localitat no està connectada a una planta potabilitzadora i limita el seu subministrament als pous que l'abasteixen. En aquest sentit, des de l'entitat carreguen que no es busqui una "font alternativa" i que es fiï tot a aquests pous que "no estan en les millors condicions".

De fet, Aigua clara recorda que fa anys ja hi va haver problemes amb un d'aquests pous on el nivell de l'aigua va baixar tant que la que s'extreia estava contaminada amb productes químics que superaven el màxim permès. En aquest sentit, Miret recorda que l'episodi que viu Catalunya de sequera pot provocar situacions similars.