Tossa de Mar farà pagar per visitar la Vila Vella durant els mesos d'estiu

L'alcalde, Martí Pujals, vol penalitzar el "turisme d'autocar" que "satura" el poble i no hi deixa un cèntim

L'Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) està preparant la redacció d'un projecte que consistirà en tancar la part alta de la Vila Vella i fer pagar als visitants que hi vulguin accedir durant els mesos d'estiu.

Aquesta és la solució que l'alcalde del municipi, Martí Pujals, proposa davant el constant "turisme d'autocar" provinent de municipis del voltant que "saturen" el poble al juliol i agost impossibilitant el "caminar pels carrers" o bé "posar la tovallola a la platja".

El batlle considera que aquest tipus de visitant que no pernocta a Tossa, no compra en els comerços ni tampoc consumeix als bars o restaurants, cal "eliminar-lo". És per això que han projectat el tancament de la Vila Vella per fer un accés de pagament en zones com ara l'Església Vella de Sant Vicenç, el parc o la zona dels canons.

"Hi haurà algunes excepcions, com per exemple per a aquelles persones que passin la nit al municipi", avança Pujals durant una entrevista amb El Gerió Digital, que considera el model turístic de "quantitat i preus baixos" com una opció "inassumible" i que "s'està carregant el poble".

El preu de l'entrada està encara per definir i de moment estudien quina és la sectorització que caldrà aplicar. Recentment, es va executar una prova pilot al far, fent pagar per accedir i instal·lant-hi sistemes per a comptabilitzar els fluxos de visitants. "Amb tota aquesta informació determinarem quin serà el preu per accedir a la Vila Vella", explica l'alcalde.

Més turisme de qualitat

Martí Pujals té clar que no poden "fer venir més visitants" a Tossa, però sí que "podem fer-los incrementar la despesa econòmica". En els darrers anys s'ha normalitzat el fet que arribin turistes que pernocten a Santa Susanna (Maresme) o bé Lloret de Mar que protagonitzen vistes de curta durada.

"Venen amb un guia i no els deixen entrar enlloc, només a comprar on els diuen. Ens omplen la Vila Vella i l'únic que deixen és les papereres plenes i algun pipí furtiu en un bar o ni tan sols hi han consumit", es lamenta el batlle.

Pujals explica com aquest estiu han fet "entrar" la Policia Local a les platges per frenar la pràctica dels pícnics a l'aire lliure. "Moltes persones arriben de Barcelona amb la taula, la cistella plena de menjar i això no ho podem permetre. No pot ser que la gent que inverteix en el municipi no se senti a gust perquè està saturat de persones que no aporten res econòmicament", ha reblat.

  • L'alcalde de Tossa de Mar avança que faran pagar per accedir a la Vila Vella
  • Jordi Pujals explica la problemàtica dels visitants que no fan despesa al municipi