Un celler de la DO Empordà participarà en la Festa del Vi Novell de Barcelona

Tindrà lloc aquest dissabte al Palau Robert

Un celler de la DO Empordà participarà aquest dissabte dia 9 de desembre a la Festa del Vi Novell de Barcelona, que es farà als jardins del Palau Robert. Es tracta del Celler Cooperatiu d’Espolla, un històric en l’elaboració de vi novell. En total, hi seran presents vuit cellers de diferents zones de Catalunya i dos de Mallorca, un territori amb una forta tradició de fer vi novell.

Serà un esdeveniment per celebrar l’arribada del primer vi de l’anyada del 2023, que aquests dies està en plena temporada, després que sortís al mercat el passat 11 de novembre, dia de Sant Martí. La festa és organitzada pel col·lectiu de cellers elaboradors de novell amb el suport de l’INCAVI.

La festa obrirà portes a les 11 del matí i es podrà visitar fins a les 8 del vespre. L’entrada és lliure i les consumicions tindran un preu d'1,5 euros cada degustació, o 10 euros si es compra un paquet de vuit degustacions. Els tiquets es podran comprar allà mateix durant tot el dia. Hi haurà també formatges artesans per acompanyar els vins.

Per animar la jornada i fer divulgació de què és el vi novell s’han organitzat diferents activitats. A dos quarts d'una de la tarda hi haurà una petita representació teatral on s’explicaran els orígens rurals del vi novell i la tradició catalana de vincular la sortida del vi a la matança del porc. I a les cinc de la tarda es farà un joc interactiu tipus Trivial amb preguntes i respostes sobre el vi novell. La persona guanyadora s’emportarà un lot amb una ampolla de vi de cadascun dels cellers participants.

Aquest serà el segon any consecutiu que la festa del Vi Novell se celebra a les portes de les festes de Nadal, un canvi de data que vol reivindicar tota la temporada del novell, que comença l’11 de novembre i s’acaba ben entrat el febrer. L’any passat la festa de Barcelona va ser tot un èxit, amb més de 4.000 tastos i molt bona afluència de públic durant tot el dia.

El primer vi de l’any

El vi novell és el primer vi a sortir al carrer després de la verema de l’any. Es tracta d’un vi més jove que els vins joves, que s’elabora molt ràpidament, s’embotella i es consumeix sense haver reposat, el que li dona una frescor i unes característiques molt especials. El novell és un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment des del mes de novembre i fins a finals de l’hivern.

Aquest any s’han posat a la venda 66.500 ampolles de vi novell, un 34% menys que l’any passat pels efectes que la sequera ha tingut en la collita de raïm. Una de les principals novetats és que l’agrupació de cellers catalans elaboradors de vi novell han creat un nou distintiu per identificar els vins novells i garantir que compleixin amb uns determinats criteris de qualitat.