Quimi Portet, Maika Makovski i Amparo Sánchez al setè Gastromusical del Molí de l'Escala

Als fogons hi haurà cuiners reconeguts amb estrelles Michelin com Paco Pérez i Artur Martínez

El setè festival Gastromusical del Molí de l'Escala comptarà amb les actuacions de Quimi Portet, Maika Makovski i Amparo Sánchez. Completen el cartell els CMS Trio i la jove Núria Graham. Seguint la línia de l'any passat, el Molí obre la cuina a xefs reconeguts que elaboren els menús inspirant-se en els artistes.

Enguany, cuinaran els reconeguts amb estrelles Michelin Paco Pérez i Artur Martínez, així com el xef del mateix restaurant, Jordi Jacas, el cuiner Isma Prados i el mestre xocolater Damian Allsop.

Aquesta edició el festival triplica l'aforament per veure només els concerts i, en canvi, redueix el nombre de comensals per tal de potenciar la proximitat amb l'artista i la qualitat dels menús.

El Molí de l'Escala acollirà el 31 de juliol i el 7, 14, 21 i 28 d'agost cinc nits que combinaran gastronomia amb música. Des de fa set anys, el restaurant capitanejat per Jordi Jacas va apostar per un model diferent als festivals que llavors hi havia a la Costa Brava, combinant un menú especialment pensat per a cada concert, tenint en compte l'estil de música, les influències i l'origen de cada cantant.

Fins l'any passat, la cuina anava a càrrec del mateix Jacas però l'estiu del 2012 van decidir obrir les portes del restaurant a cuiners reconeguts, a qui plantejaven el repte d'idear un menú adient per a cadascun dels concerts. El responsable d'escollir els cuiners ha estat Isaac Gelabert i la música ha estat tasca de Francesc Viladiu.

El festival arrenca amb l'actuació del trio CMS, format per Javier Colina al contrabaix, Marc Miralta a la bateria i Perico Sambeat al saxofon. En aquesta primera nit, el menú estarà cuinat per Jordi Jacas, xef del Molí de l'Escala.

Maika Makovski actuarà en solitari amb el seu piano i guitarra la nit del 7 d'agost. Amant de les postres i la rebosteria, el festival ha pensat en el pastisser gal·lès instal·at a Cornellà de Terri Damian Allsop per elaborar un menú on el cacau i la xocolata seran els ingredients principals.

L'exvocalista d'Amparanoia, Amparo Sánchez, presentarà el seu disc 'Ànima de Cantaora' que defuig del mestissatge que van catapultar a la fama el seu antic grup. A la cuina prepararà el sopar Paco Pérez, xef del Miramar de Llançà, que té dues estrelles Michelin, i també assessor de l'Enoteca de Barcelona, que també compta amb dues estrelles. "Paco Pérez representa l'avantguarda de la cuina", ha destacat Isaac Gelabert.

Quimi Portet també passarà pel Gastromusical (21 d'agost) per repassar en un concert de petit format els èxits més rellevants de la seva extensa carrera. "És un gran amant de la gastronomia i està molt il·lusionat de participar en el projecte", ha reconegut el programador del festival, Francesc Viladiu. El cuiner Isma Prados serà l'encarregat de cuinar el menú per al concert. Segons ha destacat Gelabert, Prados és molt mediàtic però poca gent ha tingut l'ocasió de provar la seva cuina. Actualment, Prados dirigeix la proposta gastronòmica del restaurant NONONO de Barcelona, on reivindica l'ús de productes de proximitat.

La darrera nit, la del 28 d'agost, el festival l'ha reservat per a dos talents emergents. Per una banda, Núria Graham, que amb només 17 anys està destacant per la seva canço d'autor amb la maqueta 'Firsts tracks'. A la cuina, Artur Martínez del Capritx de Terrassa, que va ser reconegut amb una Michelin el 2010. Gelabert ha explicat que Martínez, tot i que prové d'una de les comarques més industrialitzades de Catalunya, ha aconseguit recuperar productes típics del Vallès, alguns dels quals ja s'havien deixat de cuinar, i que en la nit del concert es podran degustar.

En les darreres setmanes, cuiners i artistes estan compartint dinars al restaurant per poder posar en comú coneixences, gustos culinaris i influències musicals. A més, cada cuiner disposa de material divers (entrevistes, cançons o cròniques de concerts) que els pot servir d'ajuda a l'hora de pensar cada menú.

Més aforament per concerts, menys coberts

El festival combina l'opció d'anar a sopar i veure el concert (72 euros) o comprat tiquet per a només l'actuació musical (12 euros). L'organitzador del festival, Jordi Jacas, ha explicat que aquest any han fet una aposta per reduir el nombre de comensals (han baixat dels 150 al centenar) per tal de potenciar una de les qualitat del festival que és la proximitat entre el músic i els comensals. "Aquesta proximitat sempre ens ha diferenciat de la resta de festivals", ha destacat. A més, Jacas explica que han pogut incorporar cuiners de la talla de Paco Pérez gràcies al fet de reduir el nombre de coberts. "Creiem que també és una aposta per millorar la qualitat i el servei, així com la comoditat de la gent que ve a sopar", ha destacat Jacas.

Per contra, el festival incorpora unes grades exteriors per a la gent que vingui només a veure el concert. Si en edicions anteriors podien vendre un centenar d'entrades, aquest any s'ha instal·lat una grada central per a 225 persones i, a més, dues grades laterals reservades per a patrocinadors per a 33 persones cadascuna. D'aquesta manera, el festival pràcticament triplica l'aforament per a veure els concerts. A més, ha reduit de 20 euros a 12 euros el preu de les entrades per als concerts. El festival té un pressupost de 70.000 eur i només un 6% prové d'aportacions públiques.