Sis de cada deu municipis catalans tenen problemes de cobertura de telefonia mòbil. És la principal conclusió del sisè informe de cobertura de telefonia mòbil a Catalunya elaborat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i pèrits de Telecomunicacions a Catalunya (COETTC), que constata un lleuger augment en les localitats amb deficiències, del 57% de l'any passat al 59,11% del 2013.
ot i detectar millores a la ciutat de Barcelona, l'estudi lamenta que persisteixin zones com el barri del Carmel amb deficiències notables. En aquest sentit, el degà del COETTC, Ferran Amago, lamenta que hi segueixin havent mancances de cobertura a la capital mundial del mòbil. Els principals motius de la manca de cobertura són el nombre insuficient d'antenes, l'augment dels serveis que s'ofereixen a través de la telefonia mòbil, l'ús d'Internet amb connexió de telefonia mòbil i l'increment de l'ample de banda exigit pels serveis utilitzats, destaca l'informe del COETTC.
En aquest sentit, el degà del Col·legi ha demanat als ajuntaments que actualitzin les ordenances municipals que regulen la telefonia mòbil i que es facilitin les inversions dels operadors que volen millorar la xarxa. "Cal augmentar el nombre d'infraestructures de telecomunicacions en proporció a l'increment de l'activitat telefònica i d'Internet", ha dit Amago, qui ha destacat la importància de les telecomunicacions per fer l'economia més competitiva.
Anomalies continuades a zones turístiques de la costa, especialment a la Daurada
L'informe es basa en una anàlisi feta a més de la meitat dels municipis de Catalunya, tant de la costa com de l'interior, una zona incorporada en l'estudi aquest darrer any. Un cop més, l'estudi destaca les mancances de la costa catalana, on es registren problemes sobretot en èpoques de vacances per la concentració de població. "És una llàstima que demanem turisme de qualitat i no els oferim bons serveis de telecomunicacions", ha dit el president del COETTC.
De les poblacions costaneres que tenen problemes, el 55,8% fa quatre anys o més que l'arrosseguen. És el cas de la majoria de localitats turístiques de la Costa Daurada -on es registra una forta problemàtica i anomalies continuades- com Cambrils, Salou, Vila-seca, Tarragona i el Vendrell, així com de part de les poblacions de la costa central com Vilanova i la Geltrú, Sitges (que ha millorat lleugerament el darrer any), Gavà, Viladecans, Castelldefels, El Prat de Llobregat (amb lleugeres millores), Sant Adrià del Besòs, Badalona (amb lleugeres millores), Arenys de Mar i Sant Pol de Mar. També d'alguns pobles de la Costa Brava com Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Palafrugell, l'Escala i Figueres.
D'altra banda, en el 29,4% de poblacions amb problemes fa tres anys que s'hi registren anomalies. Destaquen en aquest apartat Cadaqués (on s'han registrat millores parcials), Calafell, Deltebre, Llagostera, Llançà, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Montgat, Pals i Pineda de Mar. El 8,85% -tres poblacions: Calella, Palafolls i Premià de Dalt- porten dos anys amb els problemes. De la seva banda, Canet de Mar entra per primer any en la llista de localitats costaneres amb mancances de cobertura.
Deficiències en 35 municipis de l'interior de Catalunya
Si fins l'any passat l'estudi del COETTC se centrava sobretot en les zones turístiques de costa, enguany s'ha ampliat la mostra d'estudi cap a les poblacions de l'interior de Catalunya. Concretament, s'han detectat problemàtiques en 35 municipis de l'interior: Ascó, Balsareny, Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellgalí, Cerdanyola, Corbera de Llobregat, Figueres, Gualba, Igualada, Lleida, Llinars del Vallès, Manresa, Martorell, Masquefa, Mollerussa, Montcada i Reixac, Navàs, Puigcerdà, Puig-reig, Riudoms, Rubí, Sant Andreu de la Barca, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Joan de Vilatorrada, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, Santa Eulàlia de Ronçana, Seva, Tordera, Torrelavit i Vilanova del Camí.
Com a nota positiva, l'estudi destaca que hi ha dues poblacions on els problemes han desaparegut: l'Ametlla del Vallès i Sant Cugat del Vallès.
Problemes en polígons industrials i urbanitzacions
Enguany l'estudi també s'ha ampliat a polígons i urbanitzacions, i la conclusió ha estat que en aquests punts la cobertura de telefonia mòbil és "del tot insatisfactòria", tal com ha destacat el director de l'oficina tècnica del COETTC, Jesús Anguix. Pel que fa als polígons que presenten problemes, hi ha Can Misser (Canet de Mar), El Verdaguer (Manlleu), Riusec (Sabadell), Santa Anna (Sant Fruitós del Bages) i Serra d'en Pons (Vilassar de Dalt). Les urbanitzacions amb problemàtica es concentren a Canet de Mar (Maresme), Manlleu (Osona), Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental), Mediona (Alt Penedès), Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), Sabadell i Sant Fruitós de Bages (Bages).
Millores insuficients a la ciutat de Barcelona
L'estudi reconeix una millora en la cobertura a la ciutat de Barcelona després de l'èxit del Mobile World Congress, però assenyala que encara hi ha feina per fer. En aquest sentit, el degà del COETTC ha recordat que fa quatre anys que el col·legi treballa amb el consistori per millorar l'ordenança municipal que regula la telefonia mòbil.
L'informe ha detectat problemes al Port Olímpic, on fins ara no s'havien registrat deficiències, i ha constatat la persistència de les mancances en zones com la Vall d'Hebron i el Barri Gòtic -on s'han vist millores parcials-, el Carmel, la Zona Franca i la Sagrada Família. També segueixen els problemes de cobertura en carrers com Calatrava, Rosales, Bonanova, Tissó i Vinyar, Joaquim Valls i Via Júlia.
Deficiències en infraestructures
El COETTC ha vist que no hi ha cobertura als túnels de Bracons i de Montgròs (zones on abans no s'havien detectat deficiències), ni tampoc al túnel de Parpers. Pel que fa a l'àmbit ferroviari, s'han registrat problemes al tram subterrani de Rodalies de Sabadell i s'ha vist que actualment el tram d'AVE Barcelona-Figueres es troba actualment sense un sistema de cobertura específic. En general, a les vies ferroviàries hi ha deficiències en zones orogràficament complexes.