L'atur el juny a Girona cau de 3.271 persones

La desocupació a les comarques gironines recula a xifres de l'agost de l'any passat

El nombre d'inscrits el juny al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de Girona va arribar a 53.627 persones, 3.271 menys que el maig, el -5,75%, el segon percentatge més alt de reducció registrat a Catalunya, segons el Ministeri d'Ocupació. Mentre que la desocupació s'ha reduït en termes mensuals, si es fa la comparació amb el juny de l'any passat l'atur ha augmentat de 303 persones, el 0,57% més.

Amb aquestes xifres, l'atur a la demarcació de Girona recula a xifres que no es registraven en aquesta demarcació des de l'agost de l'any passat, quan el nombre d'aturats al SOC de Girona arribava a les 53.045 persones. Els serveis han estat el sector més actiu i han restat 2.641 persones de l'atur. Els inscrits al SOC a Catalunya el juny es van reduir fins als 617.288 desocupats, cosa que suposa 24.878 persones menys que el maig, un 3,87% menys.

Una reducció de l'atur a Catalunya tan intensa no s'havia vist mai en un mes de juny de la sèrie que comença des de l'any 1996. Fins ara, el millor registre el tenia el juny del 2010 amb 20.475 persones menys.

A l'Estat, amb 127.248 aturats menys, també s'ha registrat aquest juny la caiguda més intensa fins ara coneguda en la sèrie. Amb aquestes xifres, Catalunya acumula quatre mesos seguits de caigudes. Les contractacions de l'estiu ajuden sempre a què el juny sigui un mes positiu en creació d'ocupació.

El mes de juny sempre ha estat un mes tradicionalment positiu pel que fa a la disminució de l'atur perquè coincideix amb les contractacions del temporals per cobrir les ofertes de treball que es generen per afrontar la temporada turística de l'estiu. Tot i aquest condicionant, recurrent a gran part de la sèrie, els anys 2008 i 2007, amb les primeres incerteses generades per la crisi, els mesos de juny va recollir augments de l'atur. En concret de 6.175 persones (2,02%) i de 677 persones (0,28%) respectivament.

Fora d'aquests dos mesos, i també fora del mes de juny del 2004, tots els mesos de juny de la sèrie que acumula el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social registren mesos de juny amb caigudes de l'atur. El fet rellevant d'aquest juny del 2013 és que s'ha convertit tant en el conjunt de l'estat espanyol com en el cas de Catalunya, en el millor més de la sèrie des del 1996, ara fa 17 anys, quan intensitat de reducció de l'atur.

El millor registre fins ara acumulat el tenia el juny del 2010, en ple desplegament dels plans de creació d'ocupació (Pla E) que va posar en marxa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, especialment en el sector de la construcció en petits obres d'ajuntaments com rotondes i altres menors d'arranjaments urbanístics.

Quatre mesos de caigudes, com gairebé cada any

Amb aquesta caiguda de l'atur del mes de juny a Catalunya, s'acumulen quatre mesos consecutius de disminucions del nombre de persones a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Aquest comportament estadístic de quatre mesos consecutius de caigudes és recurrent en els últims anys. En el cas del 2012, l'estadística indica que entre el febrer i el juliol l'atur va caure de manera consecutiva acumulant cinc mesos seguits. En l'any 2011, els mesos consecutius varen ser 4, entre l'abril i el juliol, els mateixos mesos que el 2010. En l'any 2009, en plena recessió, nomes va haver un període de dos mesos seguits de reducció de l'atur que van ser el maig i el juny.

Els millors primers sis mesos des de fa 14 anys

L'observació de l'estadística facilitada pel Ministeri també indica un bon comportament del mercat de treball durant els primers sis mesos de l'any d'aquest 2013. Així, si s'agafa el nombre d'inscrits a l'atur al tancar el mes de juny i es compara amb el nombre d'inscrits el 31 de desembre de l'any anterior, Catalunya ha reduït el nombre d'aturats de les llistes del SOC en aquest període un total de 29.668 persones, una xifra només superada durant el primer semestre del 1999, ara fa 14 anys, amb una reducció de les persones aturades de 33.400 persones en el període.

La contractació cau prop d'un 10%

Tot i aquesta xifra rècord de caiguda de l'atur durant un mes de juny des de fa 17 anys, això no s'ha traduït amb un nombre més important de contractes. Aquest mes de juny a Catalunya s'han signat 195.283 contractes de treball, cosa que suposa 8.687 més que el maig, un 4,66% més. Tot i això, si es fa la comparació amb juny de l'any passat, el nombre de contractes que s'han celebrat ha caigut de 20.920 signatures, el 9,68% menys que fa un any.

Els contractes temporals guanyen terreny

Contràriament a l'objectiu perseguit per la reforma laboral, aprovada el febrer de l'any passat, la dualitat de contractes entre temporals i indefinits es manté i fins i tot augmenta en detriment de la contractació fixa. Així, dels 195.283 contractes que es van signar el juny, només 18.554 van ser en la modalitat d'indefinits, el 9,5%, mentre que la resta, 176.729, el 90,5% varen ser temporals.

El juny de l'any passat, es van signar 200.266 contractes, dels quals 20.348 va ser indefinits, amb un pes del 10,16%, mentre que la resta, 179.918 va ser temporals, el 89,84% del total. En un any, la contractació indefinida ha guanyat doncs prop de set dècimes en detriment de la contractació indefinida.

Un de cada tres aturats sense cap ingrés

L'estadística que observa el nombre de prestacions i subsidis que reben els aturats sempre van un mes enrere de les xifres de l'atur que facilita el Ministeri d'Ocupació. Així, per aquest mes de juny, s'han facilitat les dades de prestacions corresponents al mes de maig.

A Catalunya el maig hi havia 642.166 persones, de les quals 407.159 persones, el 63,4% estaven reben algun tipus d'ajut, ja sigui la prestació contributiva que els tocava o bé algun subsidi o renda bàsica d'inserció en els casos d'haver finalitzat el període de prestació sens haver trobat feina. Aquestes xifres suposen que aproximadament una de cada tres persones que estan a l'atur no reben cap ingrés. Només el 32,9% dels aturats, un de cada tres, cobren una prestació contributiva en xifres del maig d'aquest any.