CCOO denuncia que els hotels del Lloret sobreocupen habitacions

El sindicat també apunta que s'omplen de becaris

El sindicat CCOO ha engegat el ventilador contra el sector hoteler de Lloret de Mar (Selva) i ha acusat els empresaris de sobreocupar habitacions (afegint-hi més llits del compte) i omplir-se de becaris, a qui se'ls paga un sou irrisori, per obtenir beneficis al preu que sigui.

Mentrestant, afirma el sindicat, s'estan destruint llocs de treball fixes al sector i hi ha hotels, a qui CCOO ha dut davant la Inspecció de Treball, que acomiaden cambreres de planta i subcontracten empreses externes de neteja perquè facin la seva feina.

El sindicat reclama a la Generalitat que reactivi les inspeccions per posar fre a aquestes males pràctiques i assegura que seguir amb aquest model turístic és "insostenible".

CCOO ha posat aquest dimarts el termòmetre damunt el sector turístic gironí, un dels puntals de l'economia de la demarcació. El sindicat ha tret xifres per demostrar que, tot i que el número de pernoctacions cada vegada s'enfila més, en cap cas això es tradueix amb una alça significativa de contractes al sector.

Per exemplificar-ho, el sindicat s'ha referit a les xifres del maig (les darreres conegudes). Durant aquell mes, els hotels, càmpings i cases rurals de Girona van tenir més d'un milió de pernoctacions (un 15,52% més que el mateix període del 2012). Per contra, però, l'ocupació només es va enfilar en un 4,95% d'un any a l'altre (amb 7.292 persones treballant al sector davant les 6.948 de l'any passat).

Per al secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, això només té una lectura. "La reforma laboral ha propiciat que els empresaris treguin beneficis a costa de la salut dels treballadors, perquè l'increment de feina es cobreix amb menys plantilla", explica Compte.

El sindicat assegura que el model turístic gironí, basat excessivament en el sol i platja, amb salaris reduïts i "apostes agressives de preus baixos" és clarament "insostenible". I com a epicentre de la problemàtica, CCOO ha centrat les crítiques en una zona concreta de la Costa Brava: Lloret de Mar.

Sobreocupar habitacions

En aquest municipi, on es concentra gran part del parc hoteler de la demarcació, el sindicat assegura que les males pràctiques són constants. Per una banda, CCOO assegura que "amb l'objectiu d'obtenir beneficis", els hotels sobreocupen habitacions, posant-hi més llits del compte. "Et pots trobar que en una habitació de tres places, hi arribin a dormir entre cinc o sis persones", ha criticat Bartomeu Compte.

Tot i que aquesta pràctica s'havia aconseguit eradicar, el sindicat assegura que ara ha tornat a anar a l'alça. A més, el secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme (FECOHT) del sindicat a la demarcació, Josep Maria Montalbán, també ha posat l'accent en què, mentre per una banda es destrueixen contractes fixes discontinus, per l'altra "s'omplen els hotels de becaris, que no tenen contracte i que cobren un salari ridícul".

Segons Montalbán, els hotelers aprofiten els convenis per destinar aquest personal a tasques com ara les de recepció. "Abans venien a hotels de luxe, però ara se'n fa un ús abusiu; se'ls porta a hotels de diferents categories i se'ls explota", ha dit per la seva banda el president del comitè d'empresa del grup Don Juan de Lloret, Eladio Alguacil.

Externalitzar serveis

D'altra banda, CCOO també ha portat hotels de Lloret de Mar davant la Inspecció de Treball per haver externalitzat serveis com ara la neteja de les habitacions. Com ha concretat Alguacil, abans aquesta feina la feien cambreres de planta, però ara hi ha establiments que les han acomiadat i han subcontractat una empresa de neteja per dur-ho a terme.

"Estem parlant de gent que no es troba preparada per fer aquestes feines i a qui se'ls paga un salari del conveni de neteja, i no del de l'hostaleria", ha criticat el president del comitè d'empresa.

Per això, des de CCOO han reclamat a la Generalitat que reprengui les inspeccions per posar fer a aquestes males pràctiques. "L'any 2011 el Govern va actuar per prevenir la sobreocupació als hotels, però curiosament el 2012 va interrompre les inspeccions", ha dit Montalbán. I ha conclòs: "Per això, insistim en què es reactivi aquesta vigilància".