Girona aprova el Pla Local d’Infància i Adolescència pels pròxims dos anys

La iniciativa es fixa disset línies estratègiques, 34 objectius específics i un centenar d'actuacions

L’Ajuntament de Girona ha aprovat el Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2023 – 2025, document on es defineixen les prioritats estratègiques i actuacions municipals en matèria d’infància i adolescència a la ciutat. El Pla té com a objectiu aconseguir que el municipi compti amb la mirada d’aquest col·lectiu en tots els aspectes i respongui a les seves necessitats i interessos.

“Aquest nou Pla 2023-2025 és un instrument que ens ha de permetre seguir impulsant i desenvolupant propostes que donin resposta a les necessitats dels infants i adolescents de la nostra ciutat. Amb aquesta eina, podem recollir, analitzar i definir millor les actuacions prioritàries i estratègiques que ens cal desenvolupar aquests anys, a partir del treball transversal de totes les àrees de l'Ajuntament i la participació de tots els agents socials del nostre territori, incloent-hi, òbviament, els infants i adolescents”, ha afirmat la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Queralt Vila.

El Pla se centra en 7 eixos vinculats a la infància i adolescència: el suport a aquest col·lectiu en situació de risc o d'exclusió social; la salut integral; l’equitat i qualitat educativa; la promoció del lleure, la cultura i l’esport; la participació en els quefers de la ciutat; la promoció de l’espai públic, i la sostenibilitat, cooperació i diversitat. Per cada eix es detallen línies estratègiques, objectius específics i actuacions. En total, el Pla recull 17 línies estratègiques, 34 objectius específics i 100 actuacions.

El document s’ha elaborat a partir del treball transversal de totes les àrees del consistori i la participació de tots els agents socials del territori, inclosos els mateixos infants i adolescents.L’elaboració parteix de la reivindicació, el reconeixement i la protecció dels drets de la infància i l’adolescència.

Diferents normatives internacionals, estatals i autonòmiques estableixen els principis fonamentals que han de seguir les polítiques d’infància i adolescència i defineixen els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals dels infants i adolescents. El PLIA pren com a referència aquestes normatives a l'hora de proposar les diferents actuacions.

El Pla s’emmarca en els compromisos de Girona com a Ciutat Educadora i també com a Girona Ciutat Amiga de la Infància reconeguda per UNICEF, segell obtingut l’any 2016.