Un treball d'investigació de Carlus Gay s'emporta el 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas

En la modalitat de joves va ser reconeguda Sònia Valdepeñas

El projecte d’investigació, “L’Indépendant Costa Brava” i Platja d’Aro, una experiència única de periodisme internacional de la demarcació de Girona, del periodista Carlus Gay i Puigbert, ha estat guardonat amb el 12è Premi de Recerca Local Jordi Comas 2023, que concedeix anualment la Fundació Comas i Matamala i l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.

En l’acte de proclamació divendres 17 de novembre, s’estrenava la modalitat jove per a Treballs de Recerca de 2n de Batxillerat sobre el municipi: en aquesta primera edició cap de les propostes presentades s’adequava als requisits de la convocatòria, quedant desert el guardó, però el jurat va voler fer una Menció Especial al TDR El massís de l’Ardenya. Quina importància té per a la biodiversitat del seu entorn? de Sònia Valdepeñas.

L’estudi guardonat en la modalitat general, que cal desenvolupar plenament en el termini d’un any i que després es publicarà en format de llibre, se centrarà en la història del suplement Costa Brava que durant dotze anys, de 1966 a 1977 va elaborar el diària nord-català de Perpinyà L’Indépendant. Aquesta edició especial, d’entre 4 i 14 pàgines, i que va assolir una distribució de fins a 16.000 exemplars, s’adreçava als turistes francesos i francòfons que feien estada a les comarques de Girona.

Platja d’Aro hi va tenir un paper destacadíssim en els continguts, la fotografia i la publicitat, fins al punt que va arribar a tenir unes pàgines especials pròpies dins el suplement, i també una redacció permanent al municipi.

El jurat l’han format el director de la Fundació Jordi Comas, Martí Sabrià; la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, Maria Blanco; el director de la revista Gavarres, Pitu Basart, l’editor de la Revista del Baix Empordà, Gerard Xarles; i per a la modalitat jove també l’arxiver municipal, Xavier Conchillo.

El guardons adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en homenatge a l’empresari de l’hoteleria i la restauració, també vinculat a múltiples entitats turístiques i econòmiques, i amb l’administració pública. Alhora es va presentar el volum guanyador de la convocatòria de 2020, La fauna de la Vall del Ridaura (Costa Brava) del Grup de Natura Sterna; i també la tercera reedició del volum Nit d'Aro. Seixanta anys de discoteques i sales de festes a Platja d'Aro, de Xavier Castillón, proposta guanyadora de la primera edició (2012), i ara actualitzada. Les deu referències de monografies locals han estat publicats amb el suport de la Diputació de Girona i es poden adquirir a la Biblioteca Mercè Rodoreda, a l’Oficina de Turisme i a l’Espai Escoles Velles de Castell d’Aro (5 euros).

La nova proposta pren el relleu al projecte El naixement de Platja d’Aro. El mar s’empassa al castell (2022) i a Casinos i societats d’ajuda al vell Platja d’Aro (2021), que veuran la llum l’any vinent. Més enllà dels títols citats la resta d’obres publicades són: Entitats i clubs esportius, i esportistes destacats de Castell i Platja d’Aro (2019).

El comerç... de la sorra (2018 ex aequo), El Carnaval de Platja d’Aro: origen, història i evolució (2018 ex aequo); Radio Mi Amigo (2017); Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d’Aro abans de l’arribada del turisme de masses (2015); S’Agaró i l’arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d’Aro. Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani (2014).

Deutors i creditors a l'Edat Mitjana. El rol del crèdit a la comunitat rural de la Vall d'Aro al segle XV (2013 ex aequo); i Guerra i revolució a Castell-Platja d’Aro 1936-1937 (2013 ex aquo).