Un clam per la llibertat

Més de 90.000 persones omplen el Camp Nou per demanar que Catalunya decideixi el seu futur en llibertat

Lluís Llach i tots els artistes participants han posat el punt i final al Concert per la Llibertat amb la cançó 'Tossudament alçats' i crits en favor de la independència dos hores més tard del que estava previst.

Més de 90.000 persones els han acompanyat durant sis hores de música. Estelades a les grades, missatges imaginatius a les pancartes i samarretes i reiterats crits d'independència han deixat palès el clam dels assistents. Per l'escenari no només han passat cantants sinó que també han tingut el seu lloc actors, escriptors i investigadors, entre d'altres. Un dels moments més emotius s'ha viscut quan els assistents han format un gran mural on es podia llegir el lema 'Freedom for catalonia'.

El concert ha començat puntual a les vuit del vespre amb un vídeo de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. La Cobla de Cambra de Catalunya ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida a les actuacions musicals. La primera part ha estat centrada en recuperar alguns cants a la llibertat que han donat la música catalana i internacional en les darreres dècades i una segona amb versions de l'obra discogràfica de Lluís Llach interpretades per ell mateix o altres músics.


En la primera part s'han pogut sentir 'Qualsevol nit pot sortir el sol' amb la veu de Pere Jou, Andreu Rifé, Joan Dausà i Jofre Bardagí; 'Camins' de Sopa de Cabra, 'Boig per tu' amb Pep Sala i Dyango, que s'ha portat una forta ovació per la seva participació al concert; i 'L'emigrant' en la veu de Peret. Aquest últim també ha cantat 'Ella tiene poder' però canviant la lletra per dir "Catalunya és poderosa, Catalunya té poder".

La gallega Mercedes Peón, el cantant Theo d'Alemanya que ha versionat 'Louisiana' per 'Catalonia', Fermín Muguruza des del País Basc, el valencià Joan Amèric, Franca Massu de l'Alguer, Nena Venetsanou de Grècia i Alessio Lega des d'Itàlia han estat també alguns dels artistes de fora de Catalunya que han reivindicat també que els catalans puguin exercir el dret a decidir.

Pau Alabajos i Cesk Freixas han cantat 'Al vent' de Raimon i abans de la seva actuació, Freixas ha tingut un record per Esther Quintana, que va perdre un ull en la darrera vaga general. D'altres cantants també han recordat Guillem Agulló i han criticat les retallades als serveis públics i els mitjans de comunicació públics.

Entre els que no eren cantants han participat, en directe o a través de vídeos, els actors Joel Joan, Silvia Bel, Montserrat Carulla i Jordi Díaz; l'esportista Kilian Jornet, la cineasta Isona Passola, els investigadors Manel Esteller i Bonaventura Clotet, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon i diversos eurodiputats, entre molts altres.

'Freedom for Catalonia' a les grades del Camp Nou

Un dels punts àlgids del concert ha estat l'himne de Catalunya cantant per l'Orfeó Català i la Cobla de Cambra de Catalunya, moment en el que s'ha fet el mosaic on es podia llegir 'Freedom for Catalonia', tot i que el públic ja l'havia mostrant espontàniament moments abans. En acabar l'himne s'han tornat a sentir crits d'independència i "boti, boti, boti, espanyol qui no boti". Posteriorment, els Castellers de Vilafranca han fet una exhibició acompanyats de grallers.

La segona part del concert s'ha centrar en l'obra de Lluís Llach, que ha iniciat ell mateix amb 'Venim del nord, venim del sud'. Lídia Pujol s'ha endut molts aplaudiments amb la seva interpretació de 'País petit', acompanyada de Pau Figueres a la guitarra. Els encarregats de posar veu a les cançons de Llach han estat Pastora, Gossos, Miquel Gil, Marina Rosell, l'Orfeó Català, Beth, Maria del Mar Bonet, Gerard Quintana i Ramoncín, entre d'altres.

Llach ha sortit a l'escenari enmig d'aquesta segona part i ha agraït la feina a tots aquells que han treballat per aconseguir la independència de Catalunya "i ja no hi són" i ha assegurat que s'està "als últims esglaons cap a un futur lluminós". En els recordatoris, Gerard Quintana també ha tingut un record per a Salvador Puig Antich i Lluís Maria Xirinacs.

'L'Estaca' l'han cantat Manel Camp, Navil Mansour, Massyl Alta, Ramoncín, Ronza Ismael, Jordi Camp i el Cor per la Integració. Abans de començar alguns dels participants han tingut un record pel poble palestí. Ramoncín, que s'ha endut alguns xiulets del públic, ha dit que "no es possible la llibertat individual si no es respecta i s'amenaça la llibertat" d'un poble i ha finalitzat dient: "Visca Catalunya i una Espanya republicana".

El punt i final l'han posat tots els artistes sobre l'escenari acompanyant Llach cantant 'Tossudament alçats'. Els assistents els han acompanyant cantant la cançó i il·luminants l'estadi amb els seus telèfons mòbils, a més de fer onejar un cop més les estelades que portaven.

Estava previst que el concert durés quatre hores però finament s'ha allargat fins a més de sis hores. Durant tot el concert, el públic ha fet l'onada i ha cridat independència reiteradament.

Entre les personalitats que hi han assistit hi havia la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, el conseller de la Presidència, Francesc Homs; els consellers de Cultura i Justícia, Ferran Mascarell i Germà Gordó; el líder d'ERC, Oriol Junqueras; la diputada d'ERC Anna Simó i l'expresident del Parlament, Ernest Benach.

D'altra banda, s'han recollit 25 tones d'aliments als punts de recollida que ha instal·lat el Banc dels Aliments al Camp Nou en el marc de la campanya 'La fam no fa vacances' que està portant a terme aquest estiu.