BCQ arquitectura guanya el projecte per dissenyar la nova biblioteca de Banyoles

L’edifici mantindrà la façana de la Providència i tindrà un cost d’uns 7 MEUR

Banyoles (Pla de l'Estany) avança en el projecte de la nova biblioteca comarcal que s'haurà de situar a l'edifici de la Providència, al darrere de la muralla. Aquest dilluns al matí s'ha presentat el projecte guanyador del concurs que havia organitzat el consistori per tal que els arquitectes dissenyessin el nou equipament. Es demanava mantenir l'edifici de la Providència i obrir una nova via entre el parc de la Muralla i la plaça del Mas Peraseca.

El despatx guanyador del concurs ha estat BCQ Arquiectura, de Barcelona, que ja han construït altres biblioteques, com ara la Pilarín Bayés que hi ha a Vic. La proposta d'aquest despatx manté la façana de la Providència i l'estructura per a serveis complementaris com ara un auditori que s'ubicaria en l'anterior església o un espai per a associacions. Per contra, la biblioteca tindrà el seu accés principal a través d'un porxo que hi haurà just al costat d'on s'acaba la façana protegida.

A partir d'aquí, el despatx ha previst un espai molt lluminós farcit de finestres i que s'estructurarà en quatre nivells. A la planta baixa hi haurà l'espai més gran de consulta de llibres. Al nivell -1 hi haurà la zona infantil i familiar, que connectarà amb la plaça de Peraseca. L'arquitecte David Baena ha explicat que volien donar connexió entre aquest espai infantil i el parc que hi ha a la zona verda per donar continuïtat al lleure dels infants ja sigui dins de la biblioteca o a fora.

Zones infantils, d'estudi i terrassa

A més, Baena ha detallat que això permet aïllar aquest públic del general que hi pot haver en nivells superiors, donant-los un espai propi i accessible al mateix temps. L'edifici comptarà amb un jardí interior que servirà d'eix "vertebrador" de tota la biblioteca.

A partir d'aquest jardí hi haurà les escales per accedir als diferents pisos que té l'equipament. Baena ha detallat que amb aquest jardí es vol recuperar la tradició que hi havia en els convents de situar una zona verda a l'esquelet dels edificis.

En la primera planta hi haurà la zona d'estudi amb un espai més ampli de consulta de llibres i també l'àrea administrativa i la direcció de l'equipament. En l'últim pis hi haurà més zones d'estudi tancades i en el centre de la nau hi haurà un "espai de silenci" recuperant l'essència més romàntica de les biblioteques, en què el silenci regia l'edifici.

També hi haurà una zona de terrassa que ara el despatx vol acabar de definir amb el consistori i consensuar els usos que es donen. La idea és que el públic pugui sortir a l'exterior i s'enjardini la zona. Baena ha detallat que en moltes biblioteques ja es dota d'una sortida a l'exterior i és un nou espai que s'està explorant en els nous equipaments.

A més, a l'exterior es recuperarà un dels regs que anirà en paral·lel a l'edifici fins a crear una petita bassa al davant de la porta del nivell -1. David Baena ha recordat que el municipi té "una llarga tradició" amb els regs que es van començar a construir a partir de l'Edat Mitjana per canalitzar l'aigua de l'estany fins als conreus i les cases. Ara, amb el reg que es farà al costat de la biblioteca es vol "recuperar" aquest element tradicional.

Democratitzar la cultura

El despatx d'arquitectes ha defensat que el projecte disposa d'un espai "molt flexible" amb l'objectiu de reutilitzar els espais i reconvertir-los "en qualsevol moment" en funció de les necessitats. De fet, en els quatre nivells de la biblioteca hi haurà poques parets, fet que permet moure mobiliari en un futur si cal donar més espai de taules o de llibreries.

Per altra banda, David Baena ha defensat que hi ha moltes obertures de vidre a la façana per "donar transparència" a l'edifici. L'arquitecte ha defensat que les finestres és una manera de "projectar" la biblioteca a l'exterior, al mateix temps que es projecta la ciutat a l'interior. Per a Baena aquestes obertures volen demostrar el poder democràtic que té biblioteca. "La cultura no ha d'estar tancada, i per això cal mostrar-la a la ciutat", ha afegit l'arquitecte.

Inversió de 7 milions

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha defensat que la nova biblioteca és un "projecte estratègic de ciutat" perquè canviarà la fisonomia del municipi, però també perquè l'equipament es convertirà en un "nexe de connexió" entre tres barris. Es tracta de la Farga, el Barri Vell i el de Canaleta. A més, la biblioteca també tancarà "l'anella cultural" de la ciutat.

Es preveu que la construcció de l'edifici costi uns 7 milions d'euros, tot i que Miquel Noguer ha avançat que caldrà esperar per a l'inici de les obres. De fet, ha recordat que al costat de la biblioteca s'hi construiran habitatges privats i caldrà esperar que s'engegui aquest projecte privat. A partir d'aquí, el consistori haurà d'anar a buscar els diners necessaris per tirar endavant l'obra.

Noguer ha recordat que l'Ajuntament de Banyoles destina "3 milions d'euros anuals en inversions municipals". La biblioteca suposarà una despesa similar a totes les inversions que es fan en dos anys i mig. Per això l'alcalde ha anunciat que caldrà anar a buscar els diners a diferents administracions perquè els ajudin a tirar el projecte endavant.

Així i tot, Miquel Noguer ha recordat que el consistori està molt sanejat i això els permetria una quota d'endeutament "si fes falta" per pagar les obres. "Tenim algun as amagat", ha conclòs el batlle.