Reivindiquen la necessitat dels municipis petits en la 2a Fira de Micropobles a Planoles

Reclamen solucions per les "mancances" en transport i educació

Vint-i-cinc municipis de menys de mil habitants s'han reunit aquest dissabte al matí a Planoles (Ripollès) en la segona edició de la Fira de Micropobles de Catalunya. Sota el lema "Som batec rural", l'esdeveniment reivindica els nuclis petits de població i demana a l'administració que aposti per aquest model per evitar que depereixi.

"Per tenir un país equilibrat territorialment, hi ha d'haver una suma conjunta del món rural i el món urbà", diu Joan Solà, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que demana que s'inverteixi en les zones rurals per eliminar "les mancances" que tenen.

"Cal pensar com es pot fer perquè els habitants dels micropobles puguin viure tota la seva vida aquí", diu Solà, que recorda que això és complicat perquè no disposen de serveis bàsics com atenció sanitària propera o transport públic.

Per aquesta segona mancança, l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) ha presentat a la fira una nova proposta del servei de mobilitat que anomenen Transport a Demanda (TAD).

Es tracta d'una model que permet als habitants de pobles petits reservar un minibús públic amb antelació per poder desplaçar-se; una opció que substitueix el transport privat i que funciona de forma similar a una línia regular, però que no és viable en aquests casos perquè no tindria prou passatgers per funcionar cada dia.

Un altre dels serveis que reivindiquen els micropobles és el de les escoles rurals. L'alcalde de Planoles, David Verge, està convençut que "un poble sense escola, perd vida" i diu que el d'escola rural "és un model diferent de l'habitual, que hi ha famílies que prefereixen".

En el cas de Planoles, l'escola té actualment vint-i-cinc alumnes i la llar d'infants en té cinc. L'omplen infants de la localitat, però també dels municipis de l'entorn perquè "és l'única que queda a l'alt Ripollès".

Per tot això, des de la fira es demana "generar oportunitats" perquè els que ja viuen en pobles de menys de mil habitants puguin quedar-s'hi i s'artigui també a gent nova. "La fira una mica és això; recollir els projectes que ja tenim en marxa per fer xarxa entre els pobles i atraure també gent que vulgui venir-hi a viure", explica Joan Solà.

Activitats per reivindicar les zones rurals

Organitzada per l'Associació de Micropobles de Catalunya, la fira també ha acollit una sèrie d'activitats entre les quals hi ha hagut la presentació del festival 'D'aquí estant veig una estrella' de Riudaura, dedicat a la cançó de tradició oral participativa i que neix del llibre del mateix nom que recull cançons tradicionals catalanes que es va enregistrar a partir de les veus de persones del poble.

A més, s'hi ha presentat també el projecte 'Camins de Pedra' de Tarrés, que mostra els atractius patrimonials, culturals i paisatgístics amb què compta aquest petit municipi i Carme Freixa i Miquel Saña hi ha portat també el seu nou llibre 'La Tira de rutes: 50 excursions pel Ripollès'.

A més, la colla bastonera del Masnou Ple de cops ha ofert un espectacle de ball de bastons en l'acte institucional presidit pel músic i compositor Manu Guix, que ha estat el pregoner d'aquesta segona edició de la fira.

Amb aquesta voluntat de donar-se a conèixer una vegada a l'any en un dels indrets de Catalunya, els ajuntaments que s'han congregat a Planoles han disposat d'un estand propi des d'on han mostrat projectes en matèria d'habitatge, educació, oferta cultural, catàleg patrimonial, activitat turística, econòmica i productes locals. N'hi han participat vint-i-cinc: Argençola, Castellolí (Anoia); Castellfollit de la Roca i Riudaura (Garrotxa); Les Llosses, Campelles, Planoles, Pardines, Setcases, Vallfogona de Ripollès i Toses (Ripollès); Susqueda (Selva); Granera, i l'Estany (Moianès), Gósol (Berguedà); Peramola i Josa i Tuixén (Alt Urgell); La Granadella i Tarrés (Garrigues); Massoteres (Segarra); Pinós i Riner (Solsonès); Torre-serona (Segrià); Tiurana (Noguera) i Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany). A més, l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà AMTU també ha tingut un espai propi a la fira.

La primera edició de la Fira de Micropobles, celebrada el novembre de 2022 a l'Estany va comptar amb disset Ajuntaments i amb més de 1.200 visitants al llarg de tota la jornada.

Associació de Micropobles

L'Associació de Micropobles de Catalunya va néixer el 2008 amb la voluntat de ser un instrument per fer visible la realitat dels micropobles i contribuir perquè les condicions de vida al món rural siguin dignes i ajustades a les necessitats dels seus habitants.

L'entitat s'enfoca a municipis catalans de menys de mil habitants, defensa la ruralitat i lluita pel repoblament d'aquestes zones. Actualment, aquesta associació compta amb 252 ajuntaments associats.