Fomenten el paper de la dona en la preparació d'escudelles, ranxos i altres sopes històriques

La FERSHC constata que només hi ha una colla amb la majoria de dones en tot Catalunya

Històricament la dona ha tingut un paper clau en la cuina tradicional perquè al llarg de la història ha estat relegada en les tasques domèstiques. Aquest protagonisme, però, desapareix quan es tracta de colles d'escudelles, ranxos o sopes històriques.

En aquesta ocasió, el paper de la dona s'ha relegat en un segon terme. Amb l'objectiu de fomentar la presència femenina i aconseguir més pes en les juntes directives, la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC) ha creat una comissió lila.

Aquesta treballa per conscienciar a les associacions i colles que en formen part de la importància en la paritat. L'any passat van fer una enquesta per saber quantes dones hi havia a les entitats i quin pes tenien en les juntes directives.

Els resultats dels qüestionaris es van presentar en la trobada anual que fa la FERSHC i la portaveu de la comissió, Elena Gómez, creu que "molts pobles van agafar consciència de la situació".

Aquest cap de setmana se celebra la desena trobada de la federació a Vidreres (Selva). En aquestes jornades es presentaran les dades de presència femenina en les colles d'aquest any. Gómez avisa que s'ha "millorat" la situació i ja hi ha més dones en entitats de Montmaneu, Capmany, Vidreres o Verges.

Gómez ha detallat que han trobat un vídeo del 1933 mentre la colla prepara el ranxo de Vidreres. En ell hi ha més dones que en l'actualitat. Malgrat tot, la secretària de la FERSHC ha afegit que en les fotografies qui surt només són homes. "No és que tinguessin un paper més important, sinó que ja és secundari perquè fan tasques de suport".

Per això la comissió lila vetlla perquè les dones tinguin també un paper més actiu en la preparació de les sopes. Si bé en algunes ocasions les dones s'havien limitat a servir plats o pelar verdures, la comissió vol que elles també participin més activament en la preparació de les menges tradicionals. "Volem veure més dones remenant les peroles", ha conclòs Elena Gómez.

La federació organitzarà una xerrada i debat aquest dissabte amb la resta de colles i entitats membres per exposar els resultats de l'enquesta de presència femenina de l'últim any. L'activitat es farà en el marc de la trobada anual que fa la federació i que enguany serà a Vidreres, coincidint amb la desena edició.