Suspès per segona vegada el judici contra l'acusat de violar una anciana de 95 anys a Figueres

Els tres testimonis que han faltat se'ls multarà amb 200 euros i acusarà d'obstrucció a la justícia

La incompareixença de tres testimonis que havien de declarar aquest dimarts a l'Audiència de Girona contra l'acusat d'agredir sexualment una dona de 95 anys a Figueres la nit del 21 de gener del 2022 ha obligat a suspendre el judici.

És el segon cop que no es pot fer i, com que els testimonis estaven citats, el tribunal de la secció tercera ha acordat imposar-los una multa de 200 euros a cadascun i deduir testimoni per un possible delicte d'obstrucció a la justícia.

El processat, que està en presó preventiva, s'enfronta a una pena de 13 anys i 9 mesos de presó. La fiscalia sosté que, el dia dels fets, va entrar a casa de la víctima saltant per la terrassa i, un cop dins, la va violar. L'Audiència ha tornat a fixar el judici per al març.

Els testimonis que no han s'han presentat al judici, tot i estar degudament citats, eren veïns de la víctima i la fiscalia sosté que la seva declaració és "clau" per acreditar l'autoria dels fets. Això ha obligat a suspendre de nou el judici. De fet, el maig passat ja es va intentar jutjar l'agressió sexual però també es va haver d'ajornar pel mateix motiu.

Per això, el tribunal de la secció tercera de l'Audiència de Girona ha resolt aquest dimarts imposar una multa de 200 euros a cadascun dels testimonis que no s'ha presentat al judici i posar la seva incompareixença en coneixement del jutjat d'instrucció perquè els investigui per un possible delicte d'obstrucció a la justícia.

Segons el Codi Penal, aquest delicte el comet qui "citat de forma legal" deixi de comparèixer "voluntàriament" i sense causa justificada davant un jutjat o un tribunal, provocant la suspensió d'un judici oral. Per obstrucció a la justícia, es podrien enfrontar a penes de 3 a 6 mesos de presó o multa de 6 a 24 mesos.

L'Audiència ha tornat a assenyalar el judici per al març vinent. Aleshores, ja farà més de dos anys que l'acusat estarà en presó preventiva. Per això, aquest mateix dimarts han fet la vista per a la pròrroga. El fiscal sol·licita que continuï empresonat dos anys més, fins al màxim legal abans de judici, perquè sosté que hi ha risc de fugida. La defensa, per contra, considera que el processat té arrelament al país i demana que surti en llibertat.

13 anys i 9 mesos de presó

Segons recull l'escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, cap a dos quarts de dotze de la nit del 21 de gener del 2022, el processat va anar fins a un edifici situat al carrer Fages de Climent de Figueres. Un cop a la terrassa de l'immoble, va entrar per una porta corredora a casa de la víctima, una anciana de 95 anys que patia un "deteriorament cognitiu important".

Ja a dins el pis, la va violar introduint-li "violentament" la mà als genitals. La dona va patir lesions greus i, segons va transcendir en el moment dels fets, ella mateixa va avisar els serveis d'emergències activant el medalló de teleassistència. La van traslladar a l'hospital de Figueres, on la van haver d'intervenir d'urgència perquè el processat li va provocar un desgarrament que va precisar tractament quirúrgic. Com a conseqüència de l'agressió, la dona va patir un trastorn d'estrès posttraumàtic amb clínica depressiva.

Després de perpetrar l'atac, l'acusat va fugir. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Girona va obrir una investigació i va identificar el sospitós. El 3 de febrer el van localitzar i detenir a Sant Pere Pescador. En el moment de prendre-li declaració, el sospitós va reconèixer que va entrar per la finestra a casa de l'anciana pensant-se que era l'habitatge d'una altra dona.

La fiscalia l'acusa d'un delicte d'agressió sexual en la modalitat de violació, un delicte de violació de domicili i un delicte de lesions. Sol·licita una condemna de 13 anys i 9 mesos de presó. Un cop complertes tres quartes parts de la pena o quan el processat accedeixi a la llibertat condicional, l'acusació pública demana que l'expulsin al seu país d'origen, Gàmbia.

La defensa nega els fets i demana l'absolució. En cas de condemna, introdueix com a alternativa que el processat va "confessar" els fets "abans que el procediment judicial es dirigís contra ell" i que el dia 21 de gener tenia "disminuïdes les capacitats intel·lectives i volitives" per dependència a la cocaïna i abús d'alcohol i cànnabis.