Ajudar als emprenedors a tirar endavant la seva empresa i crear llocs de feina. Aquest és l'objectiu de Netmentora, una associació sense ànim de lucre que vol incrementar la creació de teixit empresarial arreu i que ara ha arribat a Girona.
La plataforma dona assessorament especialitzat durant dos anys i de forma gratuïta a aquelles persones que decideixen tirar endavant una empresa. A més, ofereixen accés a esdeveniments rellevants i una cartera de contactes.
Tot plegat per donar suport a l'emprenedor que, alhora, pren el compromís d'ajudar un cop la seva empresa s'hagi consolidat. De moment, estan presents a deu països des de la seva fundació a França fa 37 anys i volen seguir creixent a Catalunya.
El president de Netmentora, Cristian Rovira, explica que van detectar que Girona era una demarcació on hi havia la necessitat d'implamentar-se. "Tenim socis que ens van traslladar la possibilitat, en tant que a Girona una iniciativa com aquesta no existeix i seria compatible amb tot el que s'està desenvolupant en temes d'emprenedoria", ha remarcat.
A més, Rovira ha assenyalat que en els premis 'Jove empresaris de Catalunya' que es va celebrar el mes passat, els tres guardons van anar a empreses gironins. "Creiem que es pot consolidar i pot ajudar molts emprenedors a tirar endavant amb èxit la seva idea de negoci", ha remarcat.
Un èxit que també destaca el director de Netmentora a Catalunya, Alejando Porras. En concret, remarca que el 73% de les empreses que assessoren a través de Netmentora es mantenen. Els criteris per poder optar als serveis de l'associació estan marcats per diferents aspectes. El director explica que cal que té a veure amb el producte que porten al mercat i, que és preferible que ja compti amb una cartera de clients. També demanen que generi un impacte al territori i que l'emprenedor ocupi un rol "actiu" a l'empresa. A més, cal que aquesta tingui finançament per 1 any o vendes recurrents.
"El que fem és que tots els empresaris i directius amb experiència, acompanyin els emprenedors durant dos anys en tots aquells reptes que tinguin i pels quals ells ja hi hauran passat", concreta Porras. A banda, també es fan xerrades, trobades i grups de treball per tal de poder donar facilitats i contactes als propis emprenedors.
Un retorn a la societat
Tots els serveis que ofereix Netmentora són gratuïts, però la persona que ha rebut l'ajuda s'ha de comprometre a fer el mateix un cop passin els dos anys i esdevingui un soci. "Tots els emprenedors que ajudem, tenen després aquest compromís social de poder retornar tot allò que han rebut. Aquest és l'esperit de Netmentora", remarca Porras.
De fet, el finançament de l'entitat passa, principalment, per les quotes que aporten els socis. Unes quotes que varien sempre en funció de l'empresa. "Si estem parlant d'una gran companyia pagarà més que no pas una petita o mitjana", concreta.
Un bon teixit associatiu
El motiu d'haver aterrat a Girona és el "bon teixit empresarial i la quantitat de 'start ups' que hi ha a la demarcació". En aquest sentit, l'empresari Narcís Xifra que destaca és "una gran oportunitat i un reconeixement fort" que Netmentora aposti per Girona.
"Moltes petites empreses que sorgien acabaven anant a Barcelona i això ha de servir perquè es quedin al territori. Tenim talent i cal que l'aprofitem i l'arrelem aquí", destaca Xifra.
37 anys
Netmentora va néixer a França -on està plenament implantada- l'any 1986 però està present a una desena de països. Ho va fer de la mà de l'industrial André Mulliez per apostar per la generació de feina després de la crisi del 1983, que va portar a moltes empreses a fer acomiadaments. Entre els països on té presència, hi ha Bèlgica, Itàlia, Portugal, Xile o Tunísia. A Madrid i Barcelona, hi va "aterrar" l'any 2016 i 2012, respectivament.