Persones amb discapacitat del Ripollès dissenyen fanalets de Reis

Usuaris de la Fundació MAP els produeixen a demanda i n'han fet arribar a indrets com al País Basc

Falten poc menys de dos mesos per la cavalcada dels Reis d'Orient però a la Fundació MAP, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual i situació de vulnerabilitat al Ripollès, porten mesos elaborant els fanalets de Reis.

És un dels productes estrella de la fundació, fet en un dels seus tallers ocupacionals, que els permet desenvolupar habilitats com ara la memòria i la motricitat fina. Els fan per encàrrec i enguany calculen arribar a les 300 unitats.

Aquest Nadal els dissenys estan dedicats a en MIC, la mascota de Lady Bug i la bola Pokémon. "La gent els encarrega amb molta il·lusió", explica Anna Solà, una de les educadores. Les vendes no se centren només al Ripollès, també n'han fet arribar al País Basc i a les illes Balears, entre d'altres indrets.

La idea del taller va sorgir fa uns anys quan van veure que la tradició de portar un fanalet a la cavalcada de Reis de Ripoll s'estava perdent. Van començar amb models bàsics, però, de forma progressiva els han anat perfeccionant fins al punt de fer-los inspirant-se en personatges infantils de la televisió.

"A principis d'any comencem a fer proves i consultem a algunes escoles quins són els personatges més coneguts", detalla Solà. Un cop triat el personatge, segueixen provant el disseny fins arribar al que millor els funciona.

"El que busquem és poder fer-ho en diferents passos i enfocar-ho en funció de les habilitats de cadascú, alguns retallen, d'altres enganxen...", explica Mireia Picas, l'altra educadora del taller. És una activitat que els permet treballar aspectes com ara la memòria -saber quantes capes han fet i els queden- i també motricitat fina, entre d'altres.

Els fanalets els fan per encàrrec i el boca-orella és el que més els funciona. Hi ha establiments que ja els en demanen per poder-los comercialitzar a petita escala.

"També sabem de gent que els col·lecciona o que els hi dona una nova funció, com ara làmpades d'habitació", explica Solà, que afegeix que "tenen un valor social molt bonic" i els compradors els encarreguen "amb molta il·lusió".

Fa uns anys també els va arribar una demanda concreta: fer un fanalet per a un infant amb dèficit visual. Durant uns anys li van dissenyar un fanalet especial per a ell, amb rugositats i un cascavell. Per a les monitores, aquell va ser un encàrrec "molt especial" i ho recorden amb molta estima.