L'Escala incrementa les taxes d'IBI, aigua, ocupació de via pública i escola bressol

El municipi ha estat 11 anys amb els impostos congelats

El ple de l'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) ha aprovat aquest dilluns les ordenances fiscals per al 2024. Després d'onze anys consecutius en què l'Ajuntament de l'Escala ha mantingut pràcticament la totalitat de les taxes i impostos congelades i sense aplicar cap increment, de cara a l'any vinent caldrà fer diversos ajustos per tal de garantir la viabilitat dels serveis públics i la seva qualitat i de poder mantenir l'equilibri financer de les arques municipals.

En aquest sentit l'IBI tindrà un increment del 3,5%, cosa que representarà uns 13 euros més a l'any al rebut mitjà que té l'Escala en aquests moments. També pujarà un 4% l'ocupació de via pública.

L'aigua tindrà un increment del 6,63%, cosa que representarà uns 9,6 euros a l'any per al rebut mitjà. També s'han d'ajustar diversos preus públics, de manera que l'escola bressol costarà a partir de l'any vinent uns 13 euros més al mes i la quota de la piscina municipal, uns 3 euros mensuals addicionals.

"Incrementar els impostos no agrada a ningú, però cal tenir en compte que els darrers onze anys pràcticament la totalitat de les ordenances fiscals s'han mantingut congelades i que si no es feia aquesta mínima actualització, molt per sota dels increments de preus que ha patit el país els darrers anys -només entre 2021 i 2022 s'han sumat un IPC de més d'un 12%-, podríem comprometre la situació econòmica del municipi pels propers anys", remarca l'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, el qual entén que l'increment que proposen les ordenances del 2024 "és una puja sensata i moderada".

També s'han modificat algunes bonificacions, com la que es dóna a les instal·lacions de plaques solars, entenent que el gran nombre de peticions rebudes els darrers anys demostren que ha fet l'efecte desitjat d'impulsar les energies renovables.

Així, a partir de l'any vinent en comptes de bonificar el 50% de l'IBI durant cinc anys a les noves instal·lacions fotovoltàiques, es farà un 30%.