La 47a Cantada d'Havaneres redueix el nombre de grups

Les entrades anticipades ja s'han esgotat i es preveu que més de 30.000 persones es congreguin a Calella de Palafrugell

La 47a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) reduirà aquest any els grups que pujaran dalt l'escenari -de cinc es passa a quatre- i els permetrà ampliar el repertori amb l'objectiu de reivindicar-se sense renunciar a la tradició.

El 6 de juliol, el municipi es tornarà a convertir en la capital d'aquest gènere mariner, en una cantada on hi prendran part els grups Boira (Lleida), Bergantí (Malgrat de Mar) i els palafrugellencs Arjau i Port-Bo. S'espera que més de 30.000 persones segueixin la cantada des de la sorra de les platges o bé damunt les barques, i que més de 250.000 la vegin en directe per televisió. Les entrades anticipades per seure a la graderia ja s'han esgotat.

La tradicional Cantada d'Havaneres, que aquest any arriba a la 47a edició, marca l'inici de la temporada d'estiu a la zona de Calella, Palafrugell, Llafranc i Tamariu. El centre neuràlgic i l'ànima de la cantada és la platja del Port-Bo, on els grups participants omplen la nit amb els cants de taverna que recorden velles històries marineres.

La cita tindrà lloc el dissabte 6 de juliol i, com a novetat, aquest any l'organització ha decidit reduir el número de grups que pujaran dalt l'escenari. De cinc es passarà a quatre, però se'ls permetrà augmentar el repertori amb una cançó més a cadascun.

Segons explica el regidor de Promoció Econòmica de Palafrugell, Albert Gómez, aquesta decisió obeeix a un doble motiu."Per una banda, això ens permetrà escurçar el temps entre que un grup surt de l'escenari i l'altre hi puja, perquè els canvis ens alentien el ritme de la cantada", concreta.

I per l'altra, la reducció de grups donarà més possibilitat als qui hi prenen part de reivindicar-se, interpretant gèneres cosins germans a l'havanera, però sense renunciar a la tradició. "És a dir, això ens permet que els grups puguin cantar algun tema diferent, però també interpretar aquelles altres havaneres més tradicionals que la gent es coneix", indica el regidor.

Aquest any, a la cantada hi prendran part els grups Boira (Lleida), Bergantí (Malgrat de Mar) i els palafrugellencs Arjau i Port-Bo (aquest darrer, nascut el 1966, va ser un dels impulsors de la cantada). Com cada any, la nit arribarà al seu punt àlgid quan tots ells, al final, pugin dalt l'escenari per interpretar a l'uníson, i acompanyats d'un mar de mocadors blancs, dues de les cançons més famoses del gènere: 'La bella Lola' i 'El meu avi'.

A més, com ja és tradicional, un cop acabi la cantada, els grups oferiran concerts de proximitat a les tavernes de Calella de Palafrugell.

Més de 30.000 persones

S'espera que més de 30.000 persones segueixin la 47a Cantada d'Havaneres des de la sorra de les platges (amb el tradicional cremat) o bé damunt de les barques que omplen el mar. Com en edicions anteriors, la cantada es podrà seguir a través de pantalles gegants que s'instal·laran a diferents punts del municipi (el Canadell, Port Pelegrí, la platja de Llafranc i la plaça Nova de Palafrugell).

Les entrades anticipades per poder seguir el concert des de la graderia instal·lada al Port-Bo -hi ha 1.500 localitats- ja s'han esgotat. Albert Gómez ha destacat que, tot i això, l'organització sempre en reserva algunes per poder vendre a guixeta les hores prèvies a la cantada (a un preu de 25 euros). Això sí, qui en vulgui haurà d'estar preparat per fer cua.

Un any més, la tradicional cantada es retransmetrà en directe per TV3 i s'espera que la segueixin més de 250.000 telespectadors. A més, i com a novetat, aquest any també s'ha editat el CD oficial de la Cantada, que es podrà adquirir comprant 'El Periódico' aquell cap de setmana, i que inclou les cançons dels quatre grups que estaran damunt l'escenari del Port-Bo.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha destacat que les 47 edicions que ja acumula la Cantada d'Havaneres posen "de relleu" l'èxit que la cita té any rere any, i ha subratllat que permeten posar en valor "la cultura i el paisatge" del municipi.

El diumenge, Sílvia Pérez Cruz

D'altra banda, la Cantada d'Havaneres també estreny llaços amb la primera edició del festival Í-taca Cultura i Acció. El diumenge 7 de juliol, al mateix escenari de Port-Bo i a les deu de la nit, la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz presentarà al poble que l'ha vist créixer el seu primer treball en solitari, '11 de novembre'.