Creix l'interès pel peix de proximitat que ofereixen els restaurants del Baix Empordà

La Fundació Promediterrània ha liderat el treball que forma part d'un pla estratègic

Un estudi promogut per la Fundació Promediterrània revela un interès creixent dels consumidors pel peix de proximitat que ofereixen els restaurants del Baix Empordà.

El treball, que s’emmarca en el pla estratègic Palamós Peix i que han elaborat professors de la UdG, ha analitzat la presència del peix en l’oferta gastronòmica dels establiments de la comarca amb l’objectiu d’entendre “millor” la seva comercialització. En l’estudi s’han analitzat les cartes i menús de 75 establiments amb l’obtenció de prop de 2.800 referències de plats de peix i marisc.

Entre els resultats de l’estudi, destaca que en el 80% dels restaurants analitzats el peix i marisc era predominant. A més, s’han identificat fins a 62 espècies diferents, entre les quals destaquen la gamba rosada, el calamar, els musclos, la sèpia, el bacallà, les cloïsses, les anxoves i la tonyina. Les elaboracions predominants són el peix a la planxa, les paelles, el peix fregit, les elaboracions en cru, i els peixos guisats, al forn i a la cassola. 

Els resultats de les entrevistes realitzades (33 a gerents i restauradors) conclouen que els consumidors tenen cada vegada més una major acceptació del peix i demanen expressament peix fresc i local.

D’altra banda, l’estudi remarca “l’interès i la disposició” dels consumidors a aprendre sobre l’origen dels ingredients, un fet que contribueix a la “fidelització”. Per això, es considera necessari que els restaurants segueixin treballant amb la identificació de l'origen del producte a les seves cartes com a part de la seva estratègia de comunicació.

Aquesta recerca se suma a les iniciatives impulsades dins del pla estratègic Palamós Peix, per posicionar el sector pesquer dins el municipi i potenciar la dinamització econòmica del territori a través dels productes pesquers.

En aquest sentit, la Fundació Promediterrània ja va presentar l’any 2021 un estudi sobre els patrons de compra a les peixateries de la Costa Brava, també desenvolupat per l’equip del doctor Francesc Fusté, i que tenia per principal conclusió que els joves gairebé no compraven mai a les peixateries tradicionals.

El projecte "Estudi de l’oferta de peix a la restauració comercial del Baix Empordà" és un treball cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, que compta amb el suport del GALP Costa Brava.