Tres detinguts per sabotejar les torres de comunicació a la Garrotxa i el Baix Empordà

Aquest grup criminal volia inhibir així les alarmes de les empreses on després robaven

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Informació de Girona juntament amb l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a empreses a qui atribueixen un total de vuit robatoris amb força, i un delicte de danys per haver provocat sabotatges considerables en infraestructures crítiques de comunicacions.

Els investigadors d’ambdues unitats, han detingut un total de tres persones, d’edats compreses entre els 23 i els 31 anys. Les detencions i identificacions són el resultat de dues investigacions policials, iniciades arran de les denúncies per sabotatges a torres de comunicacions de la demarcació de Girona.

Aquestes van tenir lloc el mes d’agost, i vuit robatoris amb força a empreses entre el juliol i l’octubre d’aquest any a diferents punts de Catalunya, la majoria dels quals a la demarcació de Girona.

Per una banda, la investigació de l’Àrea d’Informació va poder determinar que els presumptes autors dels sabotatges a les torres de comunicació eren un home i una dona de 23 anys a qui se’ls ha detingut per un delicte de danys.

Aquestes persones tallaven amb radials tot el cablejat de les torres de telecomunicacions per inhabilitar el senyal. D’aquesta manera provocaven problemes en la recepció d’emissores de ràdio i televisió, problemes d’accés a Internet i en la cobertura de telefonia mòbil, però també inhibien els senyals de les alarma, fet que aprofitaven per posteriorment cometre fets delictius.

D’altra banda, els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal van concloure, atès el modus operandi, que tot apuntava al fet que els autors dels vuit robatoris formaven part d’un grup criminal per la seva especialització.

Els lladres inspeccionaven la zona prèviament escollint minuciosament les vies d’accés i de sortida, provocaven talls de subministrament a les empreses, utilitzaven inhibidors de freqüència, s’asseguraven la no activació de les alarmes i inclòs disposaven de sistemes electrònics de seguiment per tal de monitorar els moviments de les seves víctimes.

D’aquesta manera, els agents de l’AIC van detenir tres persones, les dues anteriorment descrites i una altra dona de 31 anys com a presumptes integrants d’un grup criminal i com a autors de vuit robatoris amb força. A més, van identificar a tres persones més, les quals estan en crida i cerca pels mateixos motius.

Els agents van comprovar que les dues investigacions estaven connectades entre elles ja que els autors formaven part del mateix grup criminal. De fet, per cometre alguns dels robatoris prèviament van danyar les torres de telecomunicacions per inutilitzar els sistemes d’alarma i facilitar els robatoris a l’interior d’empreses.

Resolució de la investigació

El passat 16 d’octubre, un cop recollits els suficients indicis per acreditar la participació dels investigats, es va dur a terme la resolució del cas.

Es van dur a terme dues entrades i escorcolls a les localitats de Blanes i Llinars del Vallès on es van intervenir telèfons, radials, trepants, una estació de soldar, bombones d’oxigen, una escopeta de balins, inhibidors de senyal, serres, cisalles, becs de lloro, eines diverses, aparells OBDII, volumètrics, localitzadors, dispositius de seguiment GPS, discs durs, ordinadors, càmeres de fotografia amb objectius i una caixa forta.

Els detinguts, van passar a disposició judicial el dia 19 d’octubre davant del Jutjat d’Instrucció de Figueres pels robatoris amb força i el dia 20 d’octubre davant del Jutjat d’Instrucció d’Olot pels danys a les torres de telecomunicacions.

La investigació continua oberta a l’espera de què, arran de la informació intervinguda, es puguin desprendre indicis de participació dels investigats en més fets, o d’altres persones.